piątek, 23 marca 2012

Pieczeń z Indyka z Papryką i Fetą

Mięso z indyka jest najmniej kalorycznym mięsem co powoduje, że ta pieczeń jest dość zdrowa.
Jednak co najważniejsze, jest też smaczna i cudownie pachnie rozmarynem.
Polecam!


Pieczeń z Indyka z Papryką i Fetą

Składniki:
  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • po strąku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
  • cebula
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 200 fety w kostkach
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku; do smaku
Dodatkowo:
  • kilka gałązek rozmarynu
  • masło i bułka tarta do formy
  • łyżka oliwy do posmarowania pieczeni
Paprykę i cebulę oczyść, pokrój w kostkę średniej wielkości, podsmaż na oliwie i ostudź.

W dużej misce wyrób masę z mięsa, jajek, musztardy i bułki tartej. Dodaj ostudzone warzywa. Dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. 

Na koniec wymieszaj z fetą. 

Gotową masę przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Wierzch wyrównaj łyżką, posmaruj oliwą i udekoruj rozmarynem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz ok 50 minut
SMACZNEGO!



źródło: Pani Domu "Pieczeń z indyka z papryką i fetą"

2 komentarze:

  1. wygląda cudnie tak wiosennie!:)) zapisuje do zrobienia na Wielkanoc:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam na Sylwestra i wyszło tak pyszne,że nie zdążyłam zrobić zdjęcia jak zostało zjedzone.
    Pewnie na Wielkanoc zrobię,bo nie ma dużo roboty,ale pysznie wychodzi.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)