Składniki:
- 250 g pełnoziarnistego spaghetti
- 300 g mięsa mielonego z indyka
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie jakieś zioła (np. mieszanka ziół włoskich)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Makaron ugotuj al dente.
Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć czosnek pokrojony w duże kawałki. Podsmaż chwilę, żeby czosnek nadał smak oliwie, po czym go wyjmij. Następnie wrzuć na oliwę cebulę, paprykę i marchewkę.
Wymieszaj i dodaj mięso. Dopraw solą oraz pieprzem (ziołami) i smaż mieszając aż mięso się "zetnie".
Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś przez 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Do sosu dodaj ugorowany makaron i wymieszaj lub jeśli wolisz ułóż makaron na talerzu i polej go sosem.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami - Rewolucja na talerzu "Spaghetti a'la bologne"
smakowicie, uwielbiam takie spaghetti.
OdpowiedzUsuńDodałam ;)
OdpowiedzUsuńKażdy ma swoją wersję tego spaghetti. Twoje wygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuń