Nie każdy lubi masło orzechowe. Pamiętam, że kiedy spróbowałam jego po raz pierwszy kilka lat temu, również go nie polubiłam. To chyba dlatego, ze spodziewałam się słodkiego smaku, który okazał się być słonym. Dlatego długo omijałam je szerokim łukiem, aż jakiś czas temu kupiłam ponownie celem wykorzystania w jakimś wypieku. Tym razem jednak bardzo mi zasmakowało i muszę się przyznać do częstego podjadania wprost ze słoiczka... ;)
Ostatnio użyłam go do tej Tarty Serowo - Orzechowej, która nie jest oczywiście słona, tylko słodka. Tym, którzy lubią masło orzechowe na pewno posmakuje, tak jak mi i mojemu mężowi ;) (a kto wie może i tym którzy masła nie lubią)
Spód:
- 150 g czekoladowych ciasteczek (u mnie Bourbon Cream biscuits)
- 30 g cukru
- 85 g rozpuszczonego niesolonego masła
Nadzienie:
- 230 g kremowego sera (Philadelphia); w pokojowej temperaturze
- 240 g masła orzechowego
- 115 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 120 ml śmietany kremówki
Ganache (Ganasz):
- 120 g ciemnej czekolady
- 60 ml śmietany kremówki
- 15 g niesolonego masła
Spód:
Pokruszone ciastka zmiksuj w malakserze.
Połącz z cukrem i masłem.
Powstałym ciastem wylep spód i boku blaszki o wymiarach ok 23 cm (u mnie 21). Jeśli używasz wysokiej blaszki, boki wylep na wysokość ok 2,5 cm. Tak powstały spód podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez 8 - 10 minut. Ostudź na kratce.
Nadzienie:
Ubij śmietanę. Odstaw.
W misce przy pomocy miksera połącz ser z masłem orzechowym. Dodaj cukier puder i wanilię.
Po połączeniu wymieszaj ze śmietaną.
Wyłóż na zimny spód, wyrównaj. Luźno przykryj folią i schowaj do lodówki na ok 3-4 godziny lub do czasu aż masa stężeje.
Ganache (Ganasz):
Czekoladę, śmietanę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Następnie wylej na wierzch tarty i równo rozsmaruj.
Wierzch tarty możesz posypać rozdrobnionymi orzeszkami arachidowymi (ziemnymi). Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Tarta przechowywana w lodówce, będzie dobra przez tydzień.
SMACZNEGO!
Mhmmmm.. ser i orzechy.. Bardzo kusząca ta Twoja tarta.
OdpowiedzUsuńZachwyciłam się Twoją tartą, doskonała, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńObłędne ciasto;) Uwielbiam dodatek masła orzechowego w wypiekach ;)
OdpowiedzUsuńPoddaję się! Po prostu muszę zjeść kawałek!!
OdpowiedzUsuń