Do steków w kremowym sosie śmietanowo - musztardowym z cebulką, polecam puree z bekonem i szczypiorkiem.
Steki z Indyka w Śmietanowo - Musztardowym Sosie
Składniki:
- 20 g masła
- 8 steków z indyka (880 g)
- 2 szalotki (50 g); poszatkowane
- ząbek czosnku; rozgnieciony
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 125 ml śmietany
- 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej (ja użyłam dijon - bez ziaren)
Połowę masła rozpuść na patelni. Smaż na nim steki partiami, z obu stron. Do zrumienienia. Odłóż na bok.
Na tej samej patelni, rozpuść pozostałe masło. Podsmaż szalotki i czosnek aż zmiękną. Wlej wino i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj odkryte przez ok 5 minut albo do czasu aż płyn się zredukuje.
Dodaj śmietanę i musztardę.
Do powstałego sosu włóż podsmażone steki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok 10 minut lub do czasu aż steki będą gotowe (u mnie było to ok 20 minut).
SMACZNEGO!
źródło: The Australian Women's Weekly - Chicken
"Turkey steaks with mustard cream sauce"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)