Aby trochę urozmaicić obiad, zwykłe ziemniaki można zamienić w puree ziemniaczane. Żeby nie było ono też takim zwykłym puree, można wzbogacić je poprzez dodanie np bekonu i szczypiorku, tak jak w przepisie poniżej.
Moje puree jest podane ze stekiem z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym, na który przepis już jutro ;)
Puree z Bekonem i Szczypiorkiem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 140 g bekonu bez skóry
- 20 g masła
- 60 ml śmietany
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Ugotuj ziemniaki.
Bekon pokój w kostkę i podsmaż na suchej patelni.
Ugotowane ziemniaki ugnieć tłuczkiem razem z masłem i śmietaną. Następnie dodaj bekon i szczypiorek.
Wymieszaj i gotowe!
SMACZNEGO!
źródło: The Australian Women's Weekly - Chicken
"bacon mash"
Uwielbiam takie puree, do tego kubek kefiru, mniam :)
OdpowiedzUsuńCzasem dodaję drobno posiekaną cebulę. Też daje fajny efekt:)
OdpowiedzUsuńO rany, na zimowe dni to chyba idealny dodatek do obiadu :-) Choć jest w sumie tak sycące, że samo w sobie stanowi pożywny posiłek...
OdpowiedzUsuń