Mimo, iż urodziłam się i mieszkałam blisko mazur, to nie miałam okazji nigdy jeść Farszynek Mazurskich. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi w internecie i bardzo szybko je zrobiłam, ponieważ lubię jedzenie tego typu.
Zmieniłam jednak farsz. Oryginalnie jest on z mięsa wieprzowego, ale ja nie przepadam za takim mięsem i zazwyczaj jem tylko drobiowe. Dlatego też moje farszynki są drobiowe.
Farszynki Mazurskie - Drobiowe
Ciasto:
- 900 g ugotowanych ziemniaków
- ok 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól
Farsz:
- 150 g ugotowanego mięsa drobiowego (u mnie piersi)
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 80 g cebuli podsmażonej na oleju
- 1 ugotowana marchewka
- sól, pieprz, ew. inne przyprawy do smaku (u mnie tym razem korma)
Wszystkie składniki farszu zmiel (ja zrobiłam to w malakserze). Dopraw do smaku.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Podziel na 4 części, w miejsce jednej nasyp mąkę "z górką" (w zależności od wilgotności ziemniaków może być potrzeba dosypania mąki). Wbij dwa jajka, posól i zagnieć ciasto.
Podziel na równe części (u mnie po 130 g). Formuj placuszki, na które nałóż farsz i dokładnie zalep.
Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony.
Ciekawy przepis na smaczny obiad:) trzeba spróbować:) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie .Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że to danie ma taką nazwę. Ja robię podobne z nadzieniem jak na pierogi ruskie :)
OdpowiedzUsuńja tez
UsuńNigdy nie jadłam, a wygląa na bardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam bardzo podobne, tylko zamiast mięsnego farszu dodawałam farsz z białym serem :) były pyszne, więc i Twoje muszą być smaczne!!!
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo apetyczne ;]
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie i mam zamiar je zrobic, tylko mam pytanie... czy cebula ma byc surowa, czy przysmażona?? bo w malakserze wygląda na podsmażoną... :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za uwagę, bo zapomniałam napisać tego w przepisie. Oczywiście cebulka ma być podsmażona ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Przepis rewelacyjny:) robiłam i bardzo smakowały mi i mężowi, także dziękuję za pomysł:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały ;)
UsuńWyglądaja apetycznie ,napewno będą smakowały moim wnuczkom no i oczywiście mnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
W takim razie życzę smacznego ;)
UsuńPozdrawiam!
Witam, czy jajka i marchewkę można zamiast mielenia zetrzeć na tarce albo bardzo drobno pokroić? Nie mam niestety miksera :/
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz malaksera, to możesz wszystkie składniki na farsz zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
UsuńPozdrawiam!
Problem w tym, że nie mam ani miksera ani maszynki do mięsa :/ A chciałabym zrobić te fraszynki, bo wyglądają u Ciebie obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTo może być problem, bo farsz pokrojony albo starty na tarce, nie będzie raczej tak zwarty. Jednak możesz spróbować. Ewentualnie możesz ugnieść wszystko ubijakiem do ziemniaków albo widelcem, żeby farsz zrobił się bardziej papkowaty.
UsuńPozdrawiam!
Hej, jestem właśnie w trakcie robienia farszynek:) wyglądają niezwykle apetycznie, mam nadzieję, że moje też takie bedą. Napiszę po, czy się udały. Pozdrawiam Marta
OdpowiedzUsuńps. super blog, gratuluję
Trzymam kciuki, żeby smakowały ;)
UsuńPozdrawiam!
Już po:) wyszly super, bardzo smaczne, a co najwazniejsze jadl je moj synek, a on do "wszystkożerców" nie należy:) wkrotce kolejny przepis sprawdze:)
UsuńPozdrawiam
Cieszę się, że synkowi też zasmakowały ;) Powodzenia przy kolejnych przepisach!
UsuńPozdrawiam serdecznie!
super przepis :) zrobilam dzis na obiad i wszystkim smakowalo :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo ;)
UsuńPozdrawiam!
Witam.Mam takie pytanie.Czym moge zastapic make ziemiaczana?Czy moka kukurydziana lub pszenna moze byc?Tu gdzie mieszkam nie moge znalesc maki ziemiaczanej.A bardzo chcialabym zrobic te Farszynki bo sa super!!!Dziekuje z gory za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz zamienić mąkę ziemniaczaną na pszenna lub kukurydzianą, jednak konsystencja i smak będą inne niż z mąką ziemniaczaną-nie wiem czy będzie tak samo smacznie.
UsuńPozdrawiam!
Witam.Czym moge zastapic make ziemiaczana?
OdpowiedzUsuń