wtorek, 6 grudnia 2011

Farszynki Mazurskie - Drobiowe

Mimo, iż urodziłam się i mieszkałam blisko mazur, to nie miałam okazji nigdy jeść Farszynek Mazurskich. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi w internecie i bardzo szybko je zrobiłam, ponieważ lubię jedzenie tego typu.
Zmieniłam jednak farsz. Oryginalnie jest on z mięsa wieprzowego, ale ja nie przepadam za takim mięsem i zazwyczaj jem tylko drobiowe. Dlatego też moje farszynki są drobiowe.


Farszynki Mazurskie - Drobiowe


Ciasto:
  • 900 g ugotowanych ziemniaków
  • ok 250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
Farsz:
  • 150 g ugotowanego mięsa drobiowego (u mnie piersi)
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 80 g cebuli podsmażonej na oleju
  • 1 ugotowana marchewka
  • sól, pieprz, ew. inne przyprawy do smaku (u mnie tym razem korma)

Wszystkie składniki farszu zmiel (ja zrobiłam to w malakserze). Dopraw do smaku.

Ziemniaki przepuść przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Podziel na 4 części, w miejsce jednej nasyp mąkę "z górką" (w zależności od wilgotności ziemniaków może być potrzeba dosypania mąki). Wbij dwa jajka, posól i zagnieć ciasto.

Podziel na równe części (u mnie po 130 g). Formuj placuszki, na które nałóż farsz i dokładnie zalep.

Smaż na rozgrzanym oleju do zrumienienia z każdej strony.

26 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis na smaczny obiad:) trzeba spróbować:) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają mega apetycznie .Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że to danie ma taką nazwę. Ja robię podobne z nadzieniem jak na pierogi ruskie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam, a wygląa na bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś robiłam bardzo podobne, tylko zamiast mięsnego farszu dodawałam farsz z białym serem :) były pyszne, więc i Twoje muszą być smaczne!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie i mam zamiar je zrobic, tylko mam pytanie... czy cebula ma byc surowa, czy przysmażona?? bo w malakserze wygląda na podsmażoną... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uwagę, bo zapomniałam napisać tego w przepisie. Oczywiście cebulka ma być podsmażona ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  7. Przepis rewelacyjny:) robiłam i bardzo smakowały mi i mężowi, także dziękuję za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądaja apetycznie ,napewno będą smakowały moim wnuczkom no i oczywiście mnie.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę smacznego ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Witam, czy jajka i marchewkę można zamiast mielenia zetrzeć na tarce albo bardzo drobno pokroić? Nie mam niestety miksera :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz malaksera, to możesz wszystkie składniki na farsz zmielić w maszynce do mielenia mięsa.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Problem w tym, że nie mam ani miksera ani maszynki do mięsa :/ A chciałabym zrobić te fraszynki, bo wyglądają u Ciebie obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może być problem, bo farsz pokrojony albo starty na tarce, nie będzie raczej tak zwarty. Jednak możesz spróbować. Ewentualnie możesz ugnieść wszystko ubijakiem do ziemniaków albo widelcem, żeby farsz zrobił się bardziej papkowaty.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. Hej, jestem właśnie w trakcie robienia farszynek:) wyglądają niezwykle apetycznie, mam nadzieję, że moje też takie bedą. Napiszę po, czy się udały. Pozdrawiam Marta
    ps. super blog, gratuluję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, żeby smakowały ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Już po:) wyszly super, bardzo smaczne, a co najwazniejsze jadl je moj synek, a on do "wszystkożerców" nie należy:) wkrotce kolejny przepis sprawdze:)

      Pozdrawiam

      Usuń
    3. Cieszę się, że synkowi też zasmakowały ;) Powodzenia przy kolejnych przepisach!

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. super przepis :) zrobilam dzis na obiad i wszystkim smakowalo :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam.Mam takie pytanie.Czym moge zastapic make ziemiaczana?Czy moka kukurydziana lub pszenna moze byc?Tu gdzie mieszkam nie moge znalesc maki ziemiaczanej.A bardzo chcialabym zrobic te Farszynki bo sa super!!!Dziekuje z gory za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że możesz zamienić mąkę ziemniaczaną na pszenna lub kukurydzianą, jednak konsystencja i smak będą inne niż z mąką ziemniaczaną-nie wiem czy będzie tak samo smacznie.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Witam.Czym moge zastapic make ziemiaczana?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)