wtorek, 19 czerwca 2012

Ciasto Pomarańczowe

Już od dawna rozmyślałam nad zrobieniem ciasta pomarańczowego. Nigdy go nie jadłam, ale po doświadczeniach z innymi ciastami zawierającymi w sobie owoce, wiedziałam, że musi z tego wyjść coś dobrego. Jednak obawiałam się, że ciasto wyjdzie gorzkie ze względu na zawartość skórki. Czytałam też gdzieś w sieci, i niektórzy pisali o goryczce. Postanowiłam zaryzykować. W trakcie robienia ciasta, z ciekawości spróbowałam jeszcze surowego i było okropnie gorzkie... Jednak po upieczeniu ta goryczka zniknęła i ciasto było przepyszne. Wilgotne, nie za słodkie i cudownie pomarańczowe - i w smaku, i w kolorze.
Ciasto bez dodatków też jest dobre, ale można przygotować do niego jakiś krem lub tak jak ja posmarować je bitą śmietaną. Jest dość grube więc z powodzeniem można je przekroić i posmarować też w środku. Mi wersja ze śmietaną smakowała bardzo (Mężowi też).


Ciasto Pomarańczowe

Składniki:
  • 2 pomarańcze; dokładnie umyte
  • 6 jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 500-600 ml śmietany kremówki (double cream)
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • cukier z wanilią

Całe pomarańcze gotuj przez 2 godziny lub do czasu aż będą miękkie. W trakcie gotowania uzupełniaj wodę. *na zdjęciu są 3 pomarańcze, ale do ciasta dałam 2*
Ugotowane pomarańcze pokrój na kawałki i zmiksuj w malakserze.

Żółtka ubij z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym na kremową masę.

Połącz masę z żółtek i zmiksowane pomarańcze.

W miseczce wymieszaj migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajeczno - pomarańczowej i dokładnie wymieszaj łopatką.

Białka ze szczyptą soli, ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.

Przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy. Piecz godzinę w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto wyjmij z formy i odwróć do góry spodem.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Posmaruj wierzch i boki ciasta.

SMACZNEGO!!!


 



źródło: ze zmianami - Ciasto Pomarańczowe

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo elegancko, pewnie smakuje równie wyszukanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia i bardzo apetycznie wyglądające ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na przebogaty tort a jest takie proste:) I w tym jego urok:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)