poniedziałek, 18 czerwca 2012

Paella z Kurczakiem i Chorizo

Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa o dość pikantnym smaku. Ja bardzo ją lubię i do tego dania dodałabym jej nawet więcej albo całkowicie zastąpiłabym nią kurczaka. Co nie zmienia faktu, że oryginalna wersja, którą widzicie niżej, jest smaczna. Jednak trzeba przyznać, że to chorizo nadaje jej smak.


Paella z Kurczakiem i Chorizo


Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula; posiekana
  • 1 ząbek czosnku; przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka papryki
  • 250 g ryżu do paelli (u mnie taki)
  • szczypta szafranu
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 300 g mrożonego groszku
  • 400 g piersi z kurczaka; pokrojonych w kostkę
  • 200 g chorizo; pokrojonego w ukośne plasterki
  • opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj cebulę i smaż 5-10 minut aż zmięknie. Dodaj czosnek i paprykę w ostatniej minucie smażenia.

Wsyp ryż i szafran, a następnie wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 25 minut.

W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż kurczaka przez 10 minut lub aż zacznie się rumienić. Wymieszaj z chorizo i smaż jeszcze 2 minuty.

W ostatnich minutach gotowania ryżu dodaj do niego groszek. Kiedy groszek będzie już rozmrożony, dodaj kurczaka, chorizo i połowę pietruszki.

Podawaj w miseczkach posypane resztą natki pietruszki.

SMACZNEGO!





źródło: Chicken and chorizo paella

6 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie. Kolory i ta odpowiednia kleistość którą widać nawet na zdjęciach. Zjadłabym całą patelnie. A chorizo też uwielbiam, na ciepło w winie czy na kanapce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zastanawiałam się czemu takie żółte, dopiero później przeczytałam, że to szafran przecież! ;) bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyśmienite smaki, rzeczywiście ta kiełbaska nadaje każdej potrawie oryginalnego smaku. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeść mi się zachciało. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to danie można przygotować wcześniej i przed podaniem odgrzać?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)