Paella z Kurczakiem i Chorizo
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula; posiekana
- 1 ząbek czosnku; przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka papryki
- 250 g ryżu do paelli (u mnie taki)
- szczypta szafranu
- 1 litr bulionu drobiowego
- 300 g mrożonego groszku
- 400 g piersi z kurczaka; pokrojonych w kostkę
- 200 g chorizo; pokrojonego w ukośne plasterki
- opcjonalnie: 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Dodaj cebulę i smaż 5-10 minut aż zmięknie. Dodaj czosnek i paprykę w ostatniej minucie smażenia.
Wsyp ryż i szafran, a następnie wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 25 minut.
W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż kurczaka przez 10 minut lub aż zacznie się rumienić. Wymieszaj z chorizo i smaż jeszcze 2 minuty.
W ostatnich minutach gotowania ryżu dodaj do niego groszek. Kiedy groszek będzie już rozmrożony, dodaj kurczaka, chorizo i połowę pietruszki.
Podawaj w miseczkach posypane resztą natki pietruszki.
SMACZNEGO!
źródło: Chicken and chorizo paella
Wygląda świetnie. Kolory i ta odpowiednia kleistość którą widać nawet na zdjęciach. Zjadłabym całą patelnie. A chorizo też uwielbiam, na ciepło w winie czy na kanapce :)
OdpowiedzUsuńzastanawiałam się czemu takie żółte, dopiero później przeczytałam, że to szafran przecież! ;) bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńWyglada bosssko!
OdpowiedzUsuńWyśmienite smaki, rzeczywiście ta kiełbaska nadaje każdej potrawie oryginalnego smaku. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJeść mi się zachciało. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCzy to danie można przygotować wcześniej i przed podaniem odgrzać?
OdpowiedzUsuń