Poniżej jedna z jego smacznych odsłon ;)
Kremowe Spaghetti z Boczkiem i Szpinakiem
Składniki:
- 250 g spaghetti
- 200 g wędzonego boczku
- 150 g mrożonego szpinaku
- żółta i czerwona papryka
- 150 ml creme fraiche
- 125 g mozzarelli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku; przeciśnięty przez praskę
- sól
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojony w kostkę boczek razem z czosnkiem, aż się lekko zbrązowi. Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmaż przez 2 minuty.
Dodaj mrożony szpinak i duś aż się rozmrozi, po czym wymieszaj.
Połącz z odcedzonym makaronem.
Na koniec dodaj creme fraiche i pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wymieszaj i podgrzej jeszcze chwilkę żeby ser się trochę rozpuścił. Ewentualnie dopraw do smaku solą, ale boczek wędzony jest słony więc może to nie być konieczne.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Też lubię szpinak :) A Twoja wersja makaronu bardzo mi się podoba :) Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak się składa, że już dodałam przepis do akcji ;)
UsuńW każdym razie za zaproszenie bardzo dziękuję :)
Pozdrawiam!
Ostatnio wypróbowałam, bardzo mi smakowało. Warto zaznaczyć, że jest to potrawa dośč oryginalna w smaku
OdpowiedzUsuńKolejne danie, które nam smakowało. Nawet tym, którzy za szpinakiem niekoniecznie... :D
OdpowiedzUsuń