poniedziałek, 30 lipca 2012

Ciasteczka Digestive

Z mężem bardzo lubimy sklepowe ciasteczka digestive. Już od jakiegoś czasu przymierzałam się, żeby zrobić ich domową wersję i w końcu zrobiłam. Oczywiście nie smakują tak jak te nasze ulubione, bo do tamtych dodawane są pewnie jeszcze jakieś składniki niedostępne w przeciętnej kuchni, ale nie są złe. Jedząc je czuje się, że jest to coś zdrowego.
Digestive to wytrawne ciasteczka, które w Wielkiej Brytanii są bardzo popularne. My lubimy ich wersję z czekoladą. Te bez czekolady Anglicy jadają z wytrawnymi dodatkami.
Receptura na nie została opracowana w 1892 roku w Edynburgu przez Alexandra Granta z firmy McVitie's i to właśnie tej firmy ciasteczka lubimy najbardziej.


Ciasteczka Digestive


Składniki:
  • 50 g płatków owsianych
  • 175 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 60  ml mleka
  • 2-3 łyżki ciepłej wody
Opcjonalnie:
  • rozpuszczona czekolada (mleczna albo ciemna)


Zmiel płatki owsiane (nie muszą być całkowicie zmielone).

W misce umieść obie mąki, zmielone płatki, cukier, sól, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Dolej mleko oraz wodę i zagnieć gładkie ciasto.

Ciasto rozwałkuj na około 5 mm, podsypując mąką. Wykrawaj okrągłe ciasteczka. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka można ponakłuwać wykałaczką lub widelcem. Piecz w 180 - 190ºC przez około 15 minut. Wystudź na kratce.

Ciastka można polać rozpuszczoną czekoladą.

SMACZNEGO!



źródło: Ciastka Digestive

13 komentarzy:

  1. też przymierzam się do ich upieczenia! śliczne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam- są przepyszne! Lepsze niż oryginały

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślisz, że wyjdą z mąka żytnia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, nie dam Ci gwarancji, bo sama nigdy z taką nie robiłam, ale myślę, że spróbować możesz ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. z żytnią też wyszły super :)
      rewelacyjny przepis

      Usuń
    3. z żytnią też wyszły :)
      super przepis błyskawicznie się robią i smakują lepiej niż te z pudełka :)

      Usuń
    4. No to super ;) Dzięki, że napisałaś - na pewno ktoś kiedyś skorzysta z tej wiedzy ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. ale prześlicznie wyglądają!!
    dziś zabieram się za Twój przepis na cookies z czekoladą, ale może wkrótce i te również spróbuję.. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają prześlicznie!!
    Dziś próbuję przepis na cookies z czekoladą, ale na te pewnie niedługo też się skuszę... :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wg mnie za dużo masła- mniej tłuszczowe będą zdrowsze. rozpuszczone powoduje łatwiejsze zagniatanie. poza tym OK

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam wczoraj, wyszły super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam.Proszę napisać ile mniej więcej ciasteczek wychodzi z podanych składników?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za przepis :d Super ciasteczka i nie trzeba dodawać jajek !

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)