Żurek "Nieżurek"
Składniki:
- 3 marchewki (dałam około 350 g)
- 5 dużych ziemniaków (670 g)
- 1 pietruszka
- 1 łyżka majeranku
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 litr bulionu wołowego
- 250 g wędzonego boczku
- 100 ml śmietany
- 2 - 3 kopiaste łyżki chrzanu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki
Marchew, pietruszkę i ziemniaki pokrój na kawałki. Jedną cebulę pokrój w plastry. Warzywa dodaj do zagotowanego bulionu, dopraw majerankiem i gotuj.
W tym czasie boczek pokrój w kostkę i usmaż z niego skwarki. Odłóż 2 łyżki do miseczki (będzie do podania), a resztę boczku dodaj do garnka z warzywami.
Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, podsmaż drugą cebulę, pokrojoną w plastry, razem z całymi ząbkami czosnku, dopraw świeżo mielonym pieprzem. Zrumienioną cebulkę zalej kilkoma łyżkami bulionu z garnka, jeszcze chwilkę gotuj i przelej do zupy.
Zupę gotuj do czasu aż warzywa zmiękną, wtedy zdejmij z ognia i zmiksuj blenderem na gładki krem.
W miseczce wymieszaj razem śmietanę i chrzan. Do mieszanki dolej trochę zupy, dokładnie wymieszaj i przelej do garnka cały czas mieszając jego zawartość. Garnek z zupą jeszcze raz podgrzej, ale już nie gotuj.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo, pozostałym boczkiem i posiekaną natką pietruszki.
SMACZNEGO!
źródło: Barszcz Chrzanowy
Zdecydowanie moje smaki...
OdpowiedzUsuńW sam raz na chłodne dni, które niebawem nastąpią :)
OdpowiedzUsuńdziś robię ;-) zobaczymy jak wyjdzie - wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńSuper zupka ale zdecydowanie to jest ''Nie zurek'' :) Bardziej mi to przypomina barszcz bialy z taka iloscia marchewek. Nie mniej jednak brawo za oryginalnosc :)
OdpowiedzUsuń