Jest to na pewno świetna propozycja na nadchodzące Święta.
Kulebiak Drożdżowy Nadziewany Rybą
Składniki na Ciasto:
- 2 saszetki suszonych drożdży (14 g) lub 30 g świeżych
- 125 ml ciepłego mleka
- 300 g mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g masła
Farsz:
- 3 jajka
- ok 450 g filetów z ryby
- 75 g szczypiorku z dymką
- 3 ząbki czosnku
- 5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
- estragon (dałam około 1/2 łyżeczki), słodka papryka, sól, pieprz; do smaku
- 2 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj trochę mąki i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj resztę mąki, sól, jajko i wyrób ciasto.
Ugotuj jajka na twardo. Filety z ryby zmiel przez maszynkę lub w malakserze.
Szczypiorek z dymką posiekaj i zeszklij na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj rybę i smaż około 10 minut.
Dołóż koncentrat pomidorowy i przyprawy, smaż jeszcze około 5 minut.
Dodaj pokrojone w kostkę jajka i bułkę tartą, wymieszaj, odstaw do przestudzenia.
2/3 wyrośniętego ciasta rozwałkuj i wylep nim formę o średnicy ok 23 cm. Wyłóż farsz.
Pozostałe ciasto rozwałkuj i pokryj min farsz. Boki ciasta, którym była wylepiona blaszka zawiń do środka i sklep z resztą ciasta. Wierzch głęboko nakłuj widelcem. Można odstawić do wyrośnięcia, ale ja tego nie robiłam. Piecz w 180°C przez około 45 - 55 minut (do czasu aż wierzch będzie brązowy). Podawaj na ciepło.
SMACZNEGO!
źródło: Boże Narodzenie 107 najlepszych przepisów "Kulebiak Drożdżowy Nadziewany Rybą"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)