piątek, 21 grudnia 2012

Smakowite Kąski

Jest to smaczna przystawka, idealna przekąska na imprezę. Kiedy ją robiłam nie byłam świadoma, że efekt końcowy będzie aż tak smaczny. Do tego prezentuje się też bardzo dobrze. Chleb tostowy zostaje przemieniony nie do poznania
Wersji smakowych może być wiele, to już zależy od tego czego wasza dusza zapragnie. Możecie użyć innego sera, innych warzyw i ziół.



Smakowite Kąski

Składniki:

  • chleb tostowy
  • słoiczek pesto
  • słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • słoiczek grillowanego karczocha w oliwie
  • słoiczek grillowanego kabaczka w oliwie
  • 100 g parmezanu
Panierka:
  • 2 jajka
  • oregano
  • bazylia
  • ostra papryka (u mnie węgierska)
  • dodatkowo: oliwa do smażenia


Z kromek chleba tostowego odetnij skórki. Każdą kromkę rozwałkuj.

Posmaruj pesto, ułóż plasterki parmezanu (zostawiając jeden brzeg wolny), a następnie posiekanego karczocha i zroluj.

Możesz zrobić też wersję nadzianą posiekanym kabaczkiem lub suszonym pomidorem (pomidora nie siekaj).

Gotowe  roladki obtocz w roztrzepanym jajku, potem w bazylii lub papryce. Obsmaż na oliwie z każdej strony. Osusz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Wersja bogatsza:

Trzy kromki chleba rozwałkuj, brzegi połącz ze sobą odrobiną jajka. Na pierwszej kromce ułóż suszonego pomidora. Całość posyp parmezanem. Połóż jedną z wcześniej przygotowanych roladek - np z karczochem - i zawiń (końcówkę ostatniej kromki posmaruj jajkiem, żeby całość się zalepiła).
Obtocz w jajku i oregano, obsmaż na oliwie z każdej strony.

SMACZNEGO!






źródło: Tostowe przystawki czyli niecodzienne kanapeczki

3 komentarze:

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)