wtorek, 19 lutego 2013

Zupa Ogórkowa

Jest to jedna z moich ulubionych zup. Prosta w przygotowaniu, smaczna i taka bardzo polska.
Smakuje najlepiej zaraz po ugotowaniu.



Zupa Ogórkowa

Składniki:

  • 2 litry wody
  • ok 600 g żeberek lub inne kości/mięso na wywar
  • 2 średnie marchewki (około 300 g)
  • 1 pietruszka (około 150 g)
  • biała część pora (około 70 g)
  • 100 g selera
  • 900 g ziemniaków
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 2 ziela angielskie
  • 2 - 4 ziarenka pieprzu
  • liść laurowy
  • trochę kwasu z ogórków
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 200 ml śmietany
  • odrobina mąki pszennej

Żeberka włóż do zimnej wody i gotuj na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie.

W międzyczasie zetrzyj na tarce jarzynowej marchew, pietruszkę i seler, a pora drobno pokrój. Podsmaż je chwilę na łyżce oleju.

Następnie dodaj do gotującego się wywaru z mięsa. Ziemniaki pokrój w kostkę i również dodaj do garnka, razem z zielem angielskim, ziarnami pieprzu i listkiem laurowym.

Kiedy ziemniaki będą miękkie dodaj starte na tarce jarzynowej ogórki kiszone. Dopraw kwasem z ogórków, solą i pieprzem.

W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką i dodaj do niej trochę zupy (żeby śmietana się ogrzała), a następnie wlej do garnka i wymieszaj. Zagotuj i podawaj na stół. Możesz posypać koperkiem.

SMACZNEGO!




źródło: przepis własny

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam tą zupę ;)

    Zapraszam na konkurs http://book-and-cooking.blogspot.com/2013/02/konkurs-wiosenny-na-b-zrob-danie-i.html Do wygrania atrakcyjne nagrody ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja lubie taka z duzymi kawalkami warzyw :) marchewka, ziemniakami i ogorkami - ogorkowa to moja ulubiona zupa, bez dwoch zdan!

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmm, ogórkowa to i ja lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wlasnie gotuje

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy ..........podaj adres , to nie bede musiala sama robic :-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie zupe ogorkowa!ja jeszcze podsmazam ogorki na masle i dusze je az beda miekie i wtedy wlewam do zupy.
    Pozdrawiam Basia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O takiej technice też słyszałam, ale sama jeszcze nie stosowałam ;)

      Pozdrawiam imienniczkę mojej mamy! ;))

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)