wtorek, 23 kwietnia 2013

Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem i Mozzarellą

Kurczak i szpinak, to bardzo dobre połączenie, tutaj wzbogacone o mozzarellę. Szpinak oczywiście nie może obyć się bez czosnku, który jest dodany również do panierki. Całość bardzo smaczna, najlepsza zaraz po usmażeniu, kiedy panierka jest jeszcze chrupiąca.



Roladki z Kurczaka ze Szpinakiem i Mozzarellą

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 250 g szpinaku (może być mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g mozzarelli 
  • 2 duże piersi z kurczaka (500 g)
  • sól
  • pieprz
Panierka:
  • 2 jajka
  • 6 czubatych łyżek bułki tartej
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz


Na patelni rozpuść masło, dodaj szpinak i odparuj go (z mrożonym ten krok zajmie trochę więcej czasu). Wciśnij czosnek, dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszaj do czasu, aż ser się rozpuści i dokładnie połączy ze szpinakiem. Odstaw do wystygnięcia.

Piersi przekrój wzdłuż, tak żeby otrzymać 4 filety. Każdy z nich włóż między folię spożywczą i rozbij na cienki kotlet.

Kotlety oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Na mięsie ułóż porcję szpinaku i ścisło zawiń w rulonik.

W misce rozmąć jajka, a na talerzu wymieszaj bułkę tartą, czosnek, paprykę, sól i pieprz (przypraw dodaj sporo, aby panierka miała wyrazisty smak). Roladki panieruj dwukrotnie (jajko - bułka - jajko - bułka) i smaż na dość głębokim oleju, obracając, tak aby dopiekły się z każdej strony. Osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

SMACZNEGO!





źródło: ze zmianami "Roladki ze szpinakiem i mozzarellą"

10 komentarzy:

  1. Pyszności :))) z mozzarellą nie próbowałam, za to uwielbiam roladki ze szpinakiem i plasterkami camemberta!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie! Idealne wykonanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha ,czasami robię takie .

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, z fetą też są smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam pycha!! :) zrobiłam 2 porcje więc jutro powtórka :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam pycha!! :) zrobiłam 2 porcje więc jutro powtórka :) dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)