środa, 5 lutego 2014

Sernik Bananowy z Wiśniami

Sernik może wydawać się czymś bardzo codziennym, a jednak ten jest inny niż te, które znacie. Nie jest tylko sernikiem. Jest sernikiem bananowym... z dodatkiem wisienek na wierzchu, a do tego upieczony na wafelkowym spodzie! Brzmi już bardziej niecodziennie, prawda? ;)
Jeśli nie na Walentynki, które są już za progiem, to sprawdzi się też tak po prostu "do kawy" :)


Sernik Bananowy z Wiśniami

Składniki:
  • 2 szklanki pokruszonych wafli (użyłam cieniutkich jak do ciasteczek, sprawdzą się też "rożki" do lodów)
  • 85 g rozpuszczonego masła
  • szklanka puree z bananów (3 duże, dobrze dojrzałe banany)
  • 100 g cukru
  • 950 g kremowego sera (philadelphia); w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 30 g mąki pszennej
  • frużelina wiśniowa (domowa lub z puszki) 

Wafelki włóż do torebeczki foliowej i pokrusz. Przesyp do miski, dodaj rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj.

Dno blaszki (średnica 23 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp wafelki i ugnieć tak, żeby powstał równy spód do ciasta.

Banany ugnieć widelcem, aby powstało puree.

W misce zmiksuj ser z cukrem.

Dodaj jajka, zmiksuj do połączenia.

Wlej ekstrakt waniliowy, wsyp mąkę i ponownie zmiksuj.

Na koniec dodaj puree z bananów i wymieszaj dokładnie szpatułką.

Gotową masę serową przełóż na przygotowany wcześniej spód. Wyrównaj wierch ciasta i ułóż na nim wiśnie z frużeliny w niewielkich odstępach.

Wykałaczką możesz przejechać przez środek każdej z wiśni, żeby utworzyć zakręcony wzorek. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 165 - 175°C przez około 100 minut (czas dostosuj do własnego piekarnika). Wystudź w blaszce, a następnie schowaj do lodówki na co najmniej 4 godziny.

SMACZNEGO!





źródło: ze zmianami Banana Split Cheesecake

12 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale i pewnie pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, prosty w wykonaniu i pewnie pyszny, odstrasza mnie tylko jedno: 100 minut w piekarniku? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, 100 minut. Pieczemy w niższej temperaturze niż zwykle, a przez to dłużej. Ja piekłam w 160 stopniach.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Pyszota! raz tylko piekłam z bananami i bardzo mi smakował, fajny wzorek wiśniowy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam serniki :) Ten wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj Nikol, jesteś mistrzynią :) a ten sernik jest tego najlepszym dowodem ;))))
    a nawiasem mówiąc jak widzę gdzieś sernik, to zawsze jest komentarz gin :D
    i tą sernikomaniaczkę również pozdrawiam mocno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) sernikomaniaczka nie mogła powstrzymać się od komentarza :)

      Usuń
  6. gdzie jestes?:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam problemy ze zdrowiem, przez co musiałam przejść na dietę (prawdopodobnie na całe życie). Mam jeszcze kilka przepisów ze zdjęciami, które niebawem dodam, ale co potem... nie wiem :(

      Usuń
  7. Wygląda obłędnie :) Jakiej wielkości jest blaszka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam blaszki o średnicy 23 cm.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)