Smakują inaczej niż te gotowe ze sklepu i dlatego warto je zrobić.
Przepis podpatrzyłam tutaj.
Gnocchi
Składniki:
- 800 g ziemniaków, najlepiej o mączystym miąższu
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 60 g kaszy mannej
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- papryka mielona słodka
- świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki umyj. Gotuj w mundurkach w osolonej wodzie ok. 20 minut. Odcedź, lekko ostudź i obierz.
Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Masę ziemniaczaną odstaw, aby całkowicie ostygła.
Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub dobrze ugnieć tłuczkiem. Masę ziemniaczaną odstaw, aby całkowicie ostygła.
Do ziemniaków dodaj żółtka, mąkę, kaszę mannę, przyprawy do smaku, zagnieć, aż ciasto stanie się plastyczne.
Formuj małe kluseczki. W tym celu ciasto podziel na kilka porcji, zrób z nich wałeczki o średnicy ok. 2 cm i pokrój na ok. 1 cm kawałeczki. Każdy kawałek lekko zroluj w dłoniach i przy pomocy widelca (bądź tak jak ja trzepaczki) zrób wzorek na kluseczkach.
Gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy lub oleju przez 2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
Formuj małe kluseczki. W tym celu ciasto podziel na kilka porcji, zrób z nich wałeczki o średnicy ok. 2 cm i pokrój na ok. 1 cm kawałeczki. Każdy kawałek lekko zroluj w dłoniach i przy pomocy widelca (bądź tak jak ja trzepaczki) zrób wzorek na kluseczkach.
Pięknie Cu wyszły - takie zgrabne! Z chęcią skusiłabym się na porcyjkę polaną jakimś pysznym sosem :)
OdpowiedzUsuń