Po upieczeniu ciasta pomyślałam sobie, że właściwie to wolałabym zrobić jakieś z kremem - tym bardziej, że mój Mąż nie lubi takich ciast bez niczego.
Zrobiłam więc krem. Ciasto przed przełożeniem bardzo hojnie nasączyłam mocną kawą z rumem ponieważ było dość suche - co potem zaowocowało wyczuwalnym smakiem kawy, a że Mąż uwielbia kawę to był zadowolony ;) Na wierzch dałam ubitą śmietanę. Nie mam niestety zdolności do zdobienia ciast więc wyszło jak wyszło ;)
CIASTO
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 duże jajka (lub 4 małe)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ szklanki mleka
- ½ słoiczka powideł śliwkowych (u mnie mus z renklod)
- ¼ szklanki oleju
- ¾ szklanki cukru
- ½ opakowania cukru waniliowego
- 3 łyżki dobrej jakości kakao
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy na puszystą jasną masę stopniowo dodając cukier. Potrwa to około 4-5minut.
Następnie gasimy mikser, i dodajemy pozostałe składniki. Najpierw lekko mieszamy, a potem miksujemy kilka chwil na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą. Wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Pieczemy 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
KREM
Składniki:
- 250 g sera mascarpone
- 260 g śmietany double cream (kremówki)
- 50g rozpuszczonej czekolady mlecznej (milka)
- 2 łyżki cukru pudru (40 g)
- aromat pomarańczowy
- aromat waniliowy
Ubić śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem . Przedzielić na pół. Do jednej masy dodać aromat waniliowy.
ŚMIETANASkładniki:
- 250 ml śmietany double cream (kremówki)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- sok z 1/4 cytryny
- saszetka żelatyny
- trochę ciepłej wody
Śmietanę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Dobrze zmiksować.
Wstawić do lodówki żeby trochę stężała.
Dodatkowo:
- 2 - 3 łyżeczki kawy naturalnej
- 3 łyżeczki rumu
Kawę zalać 100 ml wody. Kiedy kawa się zaparzy przecedzić ją przez sitko. Po przestygnięciu dodać rum.
Ciasto po ostudzeniu przekroić na 3 części. Nasączyć kawą każdą warstwę z obu stron (dolną warstwę tylko z jednej).
Pierwszą warstwę przełożyć najpierw 3/4 kremu z czekoladą. Przykryć drugą warstwą ciasta. Przełożyć białym kremem (zostawiając odrobinę na boki ciasta). Przykryć trzecią warstwą ciasta.
Wierzch pokryć resztą kremu z czekoladą. Boki posmarować cieniutką warstwą białego kremu-to tylko po to by śmietana miała się do czego przyczepić.
Śmietanę włożyć do szprycy i pokryć nią ciasto.
śliczny torcik :)
OdpowiedzUsuń;)
OdpowiedzUsuńWitam w Festiwalu mascarpone. Proszę o dodanie banerka akcji dostępnego na jej stronie. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńOczywiście! Już dodałam ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zdecydowanie to sa moje klimaty..wyglada pysznie:)))
OdpowiedzUsuńw przepisie czytam: ½ słoiczka powideł śliwkowych
OdpowiedzUsuńgdzie przydom?
Powidła idą do ciasta. Dodaj je do zmiksowanych jajek razem z resztą składników i upiecz ciasto.
Usuń