środa, 7 września 2011

Chlebek Cytrynowo - Limonkowy

Chlebek o intensywnym cytrynowym aromacie i delikatnym wnętrzu. Szybki i jak dla mnie bardzo pyszny. Tak pachniał po upieczeniu, że nie mogłam się powstrzymać i zjedliśmy jeszcze cieplutki - mniammm ;)
Przepis pochodzi z książki "Food Lovers - Bread & Muffins"



Chlebek Cytrynowo - Limonkowy

Składniki:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 175 g masła
  • 225g cukru pudru
  • 2 duże jajka; rozmącone
  • skórka i sok z dwóch cytryn
  • skórka i sok z limonki


Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozgnieć między palcami.

Dodaj cukier, jajka, skórkę oraz sok z cytryny i limonki. Wymieszaj dokładnie mikserem lub drewnianą łyżką.

Przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem blaszki. Piecz 45-55 minut w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. super wyglada:) tez bym sie nie mogla oprzec takiemu ciastu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością też bym mu się nie oparła i wsunęłam bym sama połowę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciepłe chlebki.. najpyszniejsze są.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)