środa, 14 września 2011

Pomidorowe placuszki z kaparami

Ostatnio rozmyślając cóż zrobić na obiad pomyślałam o placuszkach z pomidorami, których akurat trochę miałam. Poszperałam w internecie i jest tego trochę, ale i tak w końcu zrobiłam je po swojemu ;) Placuszki mają ciekawy smak - przyznam, że oprócz placków ziemniaczanych zawsze jadłam placki na słodko więc jest to ciekawe doświadczenie. Przepis na pewno będę wykorzystywać w przyszłości ;)

Pomidorowe placuszki z kaparami

Składniki:
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • pół małej czerwonej cebuli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści kaparów
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
  • jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • ok 1 łyżki suszonej czerwonej papryki
  • trochę wody z kaparów


Pomidorki umyj i pokrój w ćwiartki, posól i lekko ugnieć.

·        Pokrój cebulę i bazylię, w prasce wyciśnij czosnek i dodaj wszystko do pomidorów razem z kaparami.
Do drugiej miski odmierz mąkę, oliwę i wbij jajko.

Dodaj mieszankę warzywną i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką. Jeśli ciasto jest zbyt gęste (to zależy od tego ile soku mają w sobie pomidory) dolej trochę wody z kaparów.

Smaż na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek.

2 komentarze:

  1. Pomidorowym placków jeszcze nigdy nie robiłam! A jeszcze z kaparami.. mmm :-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)