Jeszcze kiedy wiedziałam, że będziemy jechać na urodziny, tort miał wyglądać troszkę inaczej, bo zrobiłam też niebieski bucik z pasty gumowej (gum paste), który miałam w planie postawić na górze.
Głowiłam się trochę nad masą, bo mały nie może jeść żadnych przetworów mlecznych i masła, a moja kuchnia bez śmietany i masła praktycznie nie istnieje :) Pokombinowałam ze śmietaną sojową, której niestety nie można ubić dlatego dałam żelatynę. Kremu maślanego musiałam użyć do pokrycia tortu żeby masa cukrowa miała się czego trzymać, ale w planach mały miał jej nie jeść.
Niestety tak się wszystko potoczyło, że tort musieliśmy zjeść sami :(
Kolorowy Tort z Lemon Curd
Ciasto:
- 5 jajek
- 135 g cukru (3/4 szklanki)
- 128 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 45 g mąki ziemniaczanej (1/4 szklanki)
- żelowe barwniki spożywcze (zielony i niebieski)
Przygotuj dwie blaszki o średnicy 20-22 cm. Wytnij dwa kółka z papieru do pieczenia, a następnie ułóż je na dnie blaszek (wcześniej lekko posmarowanych masłem). Boków blaszki niczym nie smaruj.
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier.
Dodawaj po kolei żółta cały czas ubijając.
Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta.
Podziel ciasto na dwie części. Do każdej dodaj po ok 1/2 łyżeczki barwnika (lub tyle ile pozwoli ci uzyskać oczekiwaną barwę).
Gotowe masy przełóż do blaszek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez około 20-25 minut lub do czasu aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy.
Gorące ciasto wyjmij z piekarnika i z wysokości ok 60 cm upuść je na podłogę. Wstaw z powrotem do uchylonego piekarnika żeby ostygło ostygnięcia. Kiedy biszkopt całkowicie wystygnie obkrój boki formy i wyjmij ciasto. Delikatnie usuń papier z dna ciasta. Następnie zetnij nożem skórkę z góry ciasta i zachowaj ją do kremu.
Masa:
- 500 ml śmietany sojowej
- słoik lemon curd (411 g)
- saszetka żelatyny
- 1/4 szklanki wody
- okruchy z ciasta
Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie. Śmietanę wlej do miski i zmiksuj ją z curdem. Jeszcze ciepłą żelatynę wlej do masy cały czas miksując. Wstaw do lodówki żeby stężała.
Kiedy masa będzie już wystarczająco gęsta dodaj do niej okruchy z ciasta i dokładnie wymieszaj.
Ciasta nasącz przestudzoną herbatą i przełóż masą (najlepiej w jakiejś blaszce ponieważ masa może się rozjeżdżać). Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc żeby masa się dobrze ścięła. Po tym czasie przyozdób dowolnie ciasto. Ja posmarowałam je kremem maślanym, obłożyłam masą cukrową i ozdobiłam gwiazdkami wyciętymi z pasty gumowej (gum paste), którą zabarwiłam na zielono i niebiesko.
BOMBA!!!! Piekny tort:)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory .Dziecina by się cieszył z takiego kolorowego torciku .Fantastyczny
OdpowiedzUsuńfajne te intensywne kolory! choc trochę szkoda, że nie dotarły do jubilata..
OdpowiedzUsuńPiękny! I jaki dopieszczony!:) I wesoły środek, super!!
OdpowiedzUsuńA kot się znalazł?
Pozdrawiam:)
Kot wrócił następnego dnia w południe, cały obolały i ledwo żywy-nie wiem jak dotarł do domu... Od razu zawieźliśmy go do weterynarza. Zrobił mu operację w trakcie, której okazało się, że nie da rady go uratować :( i musiał go uśpić :(((( Strasznie nam go brakuje ;(
OdpowiedzUsuńPrawdopodobnie został potrącony przez samochód...
ale piękny, czadowy!
OdpowiedzUsuńciekawie wygląda, podoba mi się pomysł z ciastem w kremie i te urocze gwiazdki
OdpowiedzUsuńTort cudny,szkoda że nie dotarł do celu :) A kotek biedny szkoda ...
OdpowiedzUsuńTort piękny, tylko gdzie można kupić te żelowe barwniki ?
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w sklepie z akcesoriami do pieczenia. Zapewne w Polsce też gdzieś można takie dostać. Jednak jeśli nie w sklepie, to np przez internet. Jest kilka sklepów internetowych, które oferują takie rzeczy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Mam pytanie - czy tak samo zwarty wyjdzie bez lemon curd albo czym to można zastąpić??? Czy można dodać samorobne lemon curd, np z takiego przepisu :
OdpowiedzUsuńSkładniki:
sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
2 żółtka
2 jajka
200 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodałam czubatą łyżkę)
1 łyżka oliwy (dodałam 1 łyżeczkę)
Lemon curd nie ma wpływu na zwartość kremu, bo za nią odpowiada żelatyna-lemon curd nadaje przede wszystkim smaku i koloru. Oczywiście możesz użyć domowego lemon curd-taki będzie nawet lepszy. Możesz też zrobić curd pomarańczowy albo malinowy-też będzie smacznie.
UsuńA czym można zastąpić lemon curd? Jeśli już bardzo się chce, to np jakąś konfiturą.
Pozdrawiam serdecznie!
witam! jakich barwników używasz? są tak intensywne, ja zawsze trafiam na słabe kolory
UsuńUżyłam barwników firmy Wilton.
UsuńPozdrawiam!