Miłośnicy mięsa mogą też wmieszać w nią swoje ulubione mięso i też będzie smacznie.
Zapiekanka ryżowa, którą mój Mąż pokochał ;)
Przepis pochodzi z książki "Betty Crocker Annual Recipes"
Hiszpańska Zapiekanka Ryżowa
"Spanish Rice Bake"
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu (ok 200 g); w przepisie jest biały, ja użyłam brązowego
- średnia cebula; pokrojona w kostkę (ok 1/2 szklanki)
- mała zielona papryka; pokrojona w kostkę (ok 1/2 szklanki)
- 450 g mrożonej kukurydzy; rozmrożonej
- puszka skondensowanej zupy pomidorowej (ja zawsze używam 2 puszki nieskondensowanej)
- ok 750 ml gorącej wody (jeśli używasz 2 puszek zupy dodaj mniej wody)
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 225 g startego żółtego sera (cheddar)
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj ryż, cebulę i paprykę, smaż 6-8 minut mieszając, do czasu aż ryż zrobi się lekko brązowy, a cebula zmięknie. Wmieszaj kukurydzę i zdejmij z ognia.
W misce wymieszaj zupę pomidorową, wodę*, przyprawy, kolendrę i połowę sera. Dodaj zawartość patelni po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.
Okryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz 20 minut; przemieszaj. Przykryj i piecz ok 30 minut lub dłużej do czasu aż ryż będzie miękki; przemieszaj. Posyp resztą sera i piecz odkryte przez 2-3 minuty lub do czasu aż ser się rozpuści.
*Jeśli tak jak ja używasz brązowego ryżu dodaj połowę wody, a resztę dodawaj podczas pieczenia (w czasie mieszania)
Czas pieczenia przy użyciu brązowego ryżu wydłuża się z 1 godziny do 2.
Wygląda na bardzo smaczną (szczególnie z tym serem ) Pycha
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie ! W najbliższym czasie zrobię. :)
OdpowiedzUsuńpyszne i tanie ;) polecam też w wersji z kurczaczkiem :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć ryżu z torebki?
OdpowiedzUsuńTak, można.
UsuńPozdrawiam!