Coś dla miłośników wszelkiego rodzaju czekolad, do których ja również się zaliczam. Czekolada to składnik, którego nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchennej szafce. Oprócz mąki, śmietany i masła jest jednym ze składników, które używam najczęściej.
Samą czekoladę lubię bardzo, ale znacznie bardziej lubię przygotować coś z jej dodatkiem. Trafiając na przepis, trójczekoladowego sernika rozpłynęłam się w zachwycie i również chciałam mieć taki w domu ;)
W smaku sernik jest trochę gorzki trochę słodki - zależy jak się skubnie. Jedno jest pewne, jeden kawałek zaspokaja chęć na coś słodkiego ;)
Trójczekoladowy Sernik
Składniki:
- ok. 10 herbatników (u mnie z czekoladą)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g białej czekolady
- 500 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego, serka Philadelphia lub Quark
- 300 g słodkiej śmietany 30 - 36% (u mnie double cream)
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- dodatkowo trochę czekolady do polania
Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody. Czekolady rozpuść pojedynczo w kąpieli wodnej.
Ubij śmietanę.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści (ja na chwilkę wstawiłam do mikrofalówki), a następnie wymieszaj z twarogiem.
*Aby zapobiec powstaniu grudek dodaj najpierw kilka łyżek twarogu do żelatyny, dokładnie wymieszaj, a potem dodaj do reszty twarogu.*
Podziel ser na trzy części. Do każdej dodaj po rozpuszczonej czekoladzie, a następnie po 1/3 ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj.
Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno mleczną i na koniec białą. Na górze ułóż herbatniki.
Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnij z formy odwracając do góry nogami. Ściągnij papier i polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
źródło: Sernik Trójczekoladowy
Wygląda bosko
OdpowiedzUsuńPrzepiękny!
OdpowiedzUsuńMmmmm, uwielbiam takie serniki.
OdpowiedzUsuńJest przepiękny:-)
OdpowiedzUsuńświetny
OdpowiedzUsuńja własnie go zrobiłam poczekam całą noc i zobaczymy jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakowało ;)
UsuńRobiłam ostatnio ten sernik. Nie tylko ślicznie wygląda ale też świetnie smakuje. W sobotę zmierzę się z cynamonowcem.
OdpowiedzUsuńchciałam się spytać jesli chodzi o ser z wiaderka to idzie połowe serka z tego wiaderka tak?
OdpowiedzUsuńJeśli wiaderko ma kilogram, to tak zużywamy połowę.
UsuńPozdrawiam!