piątek, 4 listopada 2011

Chrupiące Kawałki Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych

Płatki kukurydziane dają kurczakowi chrupkość, którą tak wszyscy lubią w panierkach, ale bez smażenia w głębokim oleju, bez nadmiaru tłuszczu. Dzięki marynacie piersi nie są też suche mimo pieczenia w piekarniku.
Nam ten zdrowszy odpowiednik bardzo przypadł do gustu, a przepis pochodzi z książki "Cook Yourself Thin".


Chrupiące Kawałki Kurczaka
Oven-Baked Crispy Chicken Tenders


Składniki:
  • 2 ząbki czosnku; przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki suszonej papryki
  • 1/2 szklanki maślanki
  • ok 450 g piersi z kurczaka; pociętej w mniejsze porcje
  • 1 1/2 szklanki płatków kukurydzianych; lekko pokruszonych
  • olej w sprayu 

W misce wymieszaj czosnek, przyprawy i maślankę. Dodaj kawałki kurczaka i wymieszaj z marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na godzinę.

Wysyp płatki kukurydziane na talerz i obtocz w nich dokładnie kawałki kurczaka. Układaj na wcześniej przygotowanej blaszce wyłożonej folią aluminiową i spryskanej lekko oliwą w sprayu.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.


3 komentarze:

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)