sobota, 12 listopada 2011

Gorzko.. Mleczno.. Biały... Sernik Trójczekoladowy

Coś dla miłośników wszelkiego rodzaju czekolad, do których ja również się zaliczam. Czekolada to składnik, którego nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchennej szafce. Oprócz mąki, śmietany i masła jest jednym ze składników, które używam najczęściej. 
Samą czekoladę lubię bardzo, ale znacznie bardziej lubię przygotować coś z jej dodatkiem. Trafiając na przepis, trójczekoladowego sernika rozpłynęłam się w zachwycie i również chciałam mieć taki w domu ;)
W smaku sernik jest trochę gorzki trochę słodki - zależy jak się skubnie. Jedno jest pewne, jeden kawałek zaspokaja chęć na coś słodkiego ;)


Trójczekoladowy Sernik

Składniki:

  • ok. 10 herbatników (u mnie z czekoladą)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 500 g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego, serka Philadelphia lub Quark
  • 300 g słodkiej śmietany 30 - 36% (u mnie double cream)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • dodatkowo trochę czekolady do polania

Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody. Czekolady rozpuść pojedynczo w kąpieli wodnej.
Ubij śmietanę.
Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzej ją, ciągle mieszając, aż się rozpuści (ja na chwilkę wstawiłam do mikrofalówki), a następnie wymieszaj z twarogiem. 
*Aby zapobiec powstaniu grudek dodaj najpierw kilka łyżek twarogu do żelatyny, dokładnie wymieszaj, a potem dodaj do reszty twarogu.*

Podziel ser na trzy części. Do każdej dodaj po rozpuszczonej czekoladzie, a następnie po 1/3 ubitej śmietany i delikatnie wymieszaj.

Formę keksową wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do formy najpierw masę z gorzką czekoladą, kolejno mleczną i na koniec białą. Na górze ułóż herbatniki.

Wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie wyciągnij z formy odwracając do góry nogami. Ściągnij papier i polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.


10 komentarzy:

  1. ja własnie go zrobiłam poczekam całą noc i zobaczymy jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ostatnio ten sernik. Nie tylko ślicznie wygląda ale też świetnie smakuje. W sobotę zmierzę się z cynamonowcem.

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałam się spytać jesli chodzi o ser z wiaderka to idzie połowe serka z tego wiaderka tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wiaderko ma kilogram, to tak zużywamy połowę.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)