wtorek, 15 listopada 2011

Hiszpańska Zapiekanka Ryżowa

Zapiekanka, którą można jeść jako główne danie lub jako dodatek do obiadu.
Miłośnicy mięsa mogą też wmieszać w nią swoje ulubione mięso i też będzie smacznie.
Zapiekanka ryżowa, którą mój Mąż pokochał ;)
Przepis pochodzi z książki "Betty Crocker Annual Recipes"


Hiszpańska Zapiekanka Ryżowa
"Spanish Rice Bake"

Składniki:
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu (ok 200 g); w przepisie jest biały, ja użyłam brązowego
  • średnia cebula; pokrojona w kostkę (ok 1/2 szklanki)
  • mała zielona papryka; pokrojona w kostkę (ok 1/2 szklanki)
  • 450 g mrożonej kukurydzy; rozmrożonej
  • puszka skondensowanej zupy pomidorowej (ja zawsze używam 2 puszki nieskondensowanej)
  • ok 750 ml gorącej wody (jeśli używasz 2 puszek zupy dodaj mniej wody)
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 225 g startego żółtego sera (cheddar)

Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj ryż, cebulę i paprykę, smaż 6-8 minut mieszając, do czasu aż ryż zrobi się lekko brązowy, a cebula zmięknie. Wmieszaj kukurydzę i zdejmij z ognia.

W misce wymieszaj zupę pomidorową, wodę*, przyprawy, kolendrę i połowę sera. Dodaj zawartość patelni po czym przełóż do żaroodpornego naczynia.

Okryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz 20 minut; przemieszaj. Przykryj i piecz ok 30 minut lub dłużej do czasu aż ryż będzie miękki; przemieszaj. Posyp resztą sera i piecz odkryte przez 2-3 minuty lub do czasu aż ser się rozpuści.
*Jeśli tak jak ja używasz brązowego ryżu dodaj połowę wody, a resztę dodawaj podczas pieczenia (w czasie mieszania)
Czas pieczenia przy użyciu brązowego ryżu wydłuża się z 1 godziny do 2.

5 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo smaczną (szczególnie z tym serem ) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie ! W najbliższym czasie zrobię. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne i tanie ;) polecam też w wersji z kurczaczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć ryżu z torebki?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)