sobota, 7 stycznia 2012

Tarta Marcepanowa z Wiśniami i Konfiturą Morelową

Nie starczyło mi czasu na świąteczne wypieki i nie upiekłam niczego co bardzo chciałam upiec. Zrobiłam tylko prostą szarlotkę i Christmas Cake, które leżakowało dojrzewając już na dwa tygodnie przed świętami (chociaż powinno jeszcze dłużej). Przez całe święta w myślach miałam zrobienie właśnie tej tarty, która narobiła mi smaka przed świętami. Kiedy tylko nadarzyła się okazja po świętach po prostu musiałam ją zrobić.
Tarta jest dość słodka więc jeden kawałek zdecydowanie zaspokaja ochotę na słodycze i na marcepan oczywiście też ;)


Tarta Marcepanowa z Wiśniami i Konfiturą Morelową

Składniki na kruchy spód:
  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g masła zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie marcepanowe:
  • 175 g masy marcepanowej (najlepiej złotej - chociaż chodzi tu tylko o wygląd, bo nie różni się ona smakiem)
  • 85 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 25 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 200 g wiśni bez pestek (mogą być rozmrożone, z kompotu, z nalewki); dobrze odsączonych
  • pół szklanki konfitury morelowej (albo pomarańczowej)

 Ze składników na kruchy spód szybko zagnieć ciasto (możesz użyć do tego malaksera). Zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Formę do tart o średnicy 23-24 cm wysmaruj masłem, a następnie wylep ją ciastem wyjętym z lodówki. 

Na cieście ułóż papier do pieczenia, a na nim coś do obciążenia np fasolę albo ryż. Tak przygotowany spód piecz w 190 stopniach przez 15 minut. Po tym czasie usuń papier z obciążeniem i zapiekaj jeszcze ok 7-9 minut do lekkiego zbrązowienia spodu. Po upieczeniu posmaruj połową konfitury.

W czasie gdy spód się piecze, masę marcepanową i masło zmiksuj w malakserze na gładką masę. Dodaj cukier, jajka i mąkę. Zmiksuj do połączenia. Wylej na upieczony spód (posmarowany wcześniej połową konfitury). 

Piecz dalej w 190 stopniach przez ok 25-30 minut ( ja wyjęłam po 23 i tarta była już dobrze podpieczona - jak widać).
Po wyjęciu posmaruj tartę resztą konfitury. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj w lodówce.


3 komentarze:

  1. przepis ściagniety z www.mojewypieki.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Anonimie! Jeśli przeczytałbyś wstęp, to zauważyłbyś, że jest tam podany link do Moich Wypieków...

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)