piątek, 1 czerwca 2012

Puszysta Tarta z Jabłkami

Wypiek nieskomplikowany, a bardzo pyszny. Tarta jest bardzo puszysta i lekka. Połączenie wanilii i jabłek, nadaje jej naprawdę cudowny smak. Warto ją upiec chociaż raz - jestem pewna, że upieczecie i kolejny ;)


Puszysta Tarta z Jabłkami



Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 30 g cukru
  • 100 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 125 ml śmietany
  • 1 laska wanilii (lub cukier z wanilią)
  • 500 g jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny


Do miski przesiej mąkę, dodaj margarynę, żółtko, cukier, sól i wodę. Szybko zagnieć. Uformuj kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 2 godziny.

Obierz jabłka, podziel na połówki lub ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Wierzch jabłek lekko ponacinaj wzdłuż i skrop sokiem z cytryny.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok 4 mm i wyłóż nim formę do tarty. Spód ponakłuwaj widelcem i ułóż na nim jabłka nacięciami do góry. Piecz około 35 minut w 190 - 200°C na drugim od dołu poziomie piekarnika.

Jajka z cukrem (i ewentualnie cukrem z wanilią) utrzyj na białą masę. Laskę wanilii rozetnij, wyjmij miąższ i dodaj razem ze śmietaną do masy jajecznej.

Gotową masą polej zapieczony spód i piecz dalsze 25 - 35 minut. Lub do czasu aż wierzch będzie brązowy.

Ciasto najlepiej kroić po przestygnięciu.

 SMACZNEGO!

31 komentarzy:

  1. Bardzo fajne, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie i pięknie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wprost fantastycznie! A do tego jeżeli jest puszysta, to jest przeznaczona idealnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Puszyste ciasto, jabłka...no tak. To nie może się nie udać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobione! Wygląda i pachnie przepysznie, jak smakuje przekonam się jak mój Mężczyzna wróci do domu ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego w takim razie ;) Z tego co pamiętam taka lekko ciepła była pyszna, ale na zimno też smakowała ;) Muszę ją zrobić wkrótce, bo już zdążyłam zapomnieć jej smak ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. A czy można zamiast śmietany dać jogurt naturalny? Pysznie wygląda, mam ochotę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie, ale zaryzykować można ;) Tylko użyj gęstego jogurtu, bo wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że się zwarzy. Jeśli zaryzykujesz, to czekam na relację z eksperymentu ;)

      Usuń
  7. Świetny przepis, wyszło genialnie. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja właśnie go robię. Tylko nie wiem czy mi masa wyszła jak powinna?
    Dałem jajka, cukier i śmietanę kremówkę ale jakieś lekko rzadkie to wyszło. W przepisie nie ma mąki a w masie nie powinno troszkę jej być?
    Ja i tak już piekę jak wyszło. Za około 30 minut powinno być gotowe to wieczorkiem napiszę jak wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa powinna wyjść rzadka. Podczas pieczenia się zetnie i nie będzie płynna. Mam nadzieję, że wyszło i smakowało ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Tartę zrobiłam trzeci raz - pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej zabieram sie za robienie tarty-kupilam dzis forme,to bedzie pierwsza tarta u mnie.mam dwa pytania,po pierwsze na jak duza forme podane sa powyzsze proporcje?nabylam naczynie o srednicy 31 cm i za bardzo nie wiem jak do tego maja sie proporcje skladnikow...?po drugie mam pytanie odnosnie przepisu , w drugiej czesci jest opis na temat masy gdzie na poczatku ubija sie jajka z cukrem na biala mase,czy wbijamy do naczynia cale jajka i ubijamy czy najpierw bialka potem zoltka?eh zdezorientowana jestem prosze o podpowiedzi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Ja użyłam tartownicy i średnicy 26 cm. Myślę, że możesz użyć tej samej ilości składników, tylko tarta wyjdzie po prostu niższa niż moja.
      Jeśli chodzi o drugie pytanie, to tak jak widać na zdjęciu, do miski należy wbić całe jajka, dodać cukier i ubić na gładką masę.
      Mam nadzieję, że tarta wyjdzie pyszna ;)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziekuje bardzo,no tak nie przygladnelam sie zdjeciom:p zaraz biore sie za tarte juz mi slinka cieknie dzieki jeszcze raz pozdrawiam

      Usuń
  11. a śmietankę trzeba ubić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanę po prostu dolej do ubitych jajek i dokładnie z nimi wymieszaj - nie trzeba jej ubijać.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  12. właśnie upiekłam tartę:)....wyszła pyszna .... dałam za dużo cukru ale pomimo to i tak nie straciła na smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie wiem, który to już raz upiekłam tartę. Wszystkim bardzo smakuje, strzał w dziesiątkę!
    Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Renatko! Dawno cię nie było ;) Cieszę się, że dalej korzystasz z przepisów ;)
      Jak tylko znajdę czas, to nowe przepisy się pojawią - póki co mam remont kuchni :(

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Korzystam, korzystam! I cierpliwie czekam :-)
      Życzę wymarzonej kuchni jak najprędzej! Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Czy może być zwykła śmietana 18%? Bo akurat nie mam innej w domu a tarta wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za odpowiedź, zrobiłam, pyszna! :) jednak następnym razem dam ciut mniej cukru :)

      Usuń
    2. Cieszę się, że smakowała, pomimo, że była dla Ciebie trochę za słodka ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Witam!
    Czy mogę użyć masła zamiast margaryny?
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście. Właściwie to ja też używam masła ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  16. Pierwszy przepis z Twojego bloga i od razu bardzo udany. Chyba zacznę zaglądać tu częściej. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)