wtorek, 12 czerwca 2012

Spaghetti z Wędzonym Łososiem, Groszkiem i Papryką

Przepis na dość szybki obiad. Na dzień bez mięsa. Jak wiadomo ryby są zdrowe, ale wciąż jemy ich zbyt mało więc przemycenie chociażby w makaronie jest bardzo dobrym pomysłem.
W przepisie jest podane 120 g łososia, ale śmiało można dać go więcej żeby był bardziej wyczuwalny.


Spaghetti z Wędzonym Łososiem, Groszkiem i Papryką

Składniki:

  • 400 g spaghetti
  • 300 g zielonego groszku (mrożonego)
  • 1 cebula; pokrojona w kostkę
  • czerwona i żółta papryka; pokrojone w paski (300 g)
  • 200ml creme fraiche
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 120 g wędzonego łososia; w kawałkach (można dać więcej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku; przeciśnięty przez praskę

Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę, paprykę i czosnek. Smaż przez 6-8 minut, do czasu aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić.

W garnku ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 4 minuty przed końcem gotowania dodaj groszek. Odcedź niezbyt dokładnie, zostawiając ok 4 łyżek wody. Dodaj creme fraiche, skórkę i sok z cytryny. Wymieszaj.

Na koniec dodaj podsmażoną paprykę, kawałki łososia i przypraw do smaku solą i pieprzem.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)