środa, 13 czerwca 2012

Sos Beszamelowy

Sos beszamelowy (sos biały) jest sosem podstawowym, który jest idealny do zapiekanek (np do lazanii). Jedak łącząc go z różnymi dodatkami można stworzyć sos "smakowy". Dodając na przykład przetarty chrzan, czosnek, starty żółty ser, suszone lub świeże zioła czy inne przyprawy - wszystko zależy od naszej fantazji ;)



Sos Beszamelowy  |  Sos Biały  |  Sos Podstawowy


Składniki:
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 500 ml mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz


W garnku rozpuść masło. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj podsmażając przez chwilkę.

Dodaj 1/3 mleka i dokładnie wymieszaj. Kiedy sos zgęstnieje dodaj połowę pozostałego mleka, wymieszaj i gotuj aż zgęstnieje. Wlej resztę mleka i postępuj jak poprzednio. Na sam koniec dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz.

*Aby zapobiec grudkom najlepiej mieszać sos trzepaczką lub mątewką.
** Oczywiście całe mleko można wlać naraz, ale wtedy też jest większe prawdopodobieństwo grudek.

SMACZNEGO!

źródło: przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)