środa, 18 lipca 2012

Lody Czekoladowe

Lody bardzo czekoladowe. Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, Mąż stwierdził, że to najlepsze lody czekoladowe jakie kiedykolwiek jadł. Ja również podpisuję się pod jego słowami. Nie ma to jak domowe lody. 
Dla takiego wielbiciela lodów i czekolady jak ja, to najlepsze połączenie ;)


Lody Czekoladowe

Składniki:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 300 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 90 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

W rondelku wymieszaj śmietanę, mleko i cukier. Podgrzewaj mieszając, aż cukier się rozpuści (nie gotuj). Zdejmij z ognia.


Żółtka utrzyj mikserem do białości. Dodaj do rondelka z mlekiem, podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa powinna zgęstnieć, ale nie można doprowadzić do zagotowania, bo jajka się zetną i dojdzie do zważenia.

Zdejmij z palnika. Dodaj ekstrakt z wanilii i połamaną czekoladę. Wymieszaj dokładnie, żeby czekolada się całkowicie rozpuściła. Ostudź, schłódź w lodówce (najlepiej przez noc), przelej do maszyny do lodów i postępuj według jej instrukcji.
Jeśli nie masz maszyny (jak ja), przelej schłodzoną masę do plastikowego pudełka i włóż do zamrażarki. Mieszaj kilka razy w godzinnych odstępach, żeby nie było kryształków lodu.

*Polecam użyć z dobrą jakościowo czekoladę, ponieważ odgrywa ona ważną rolę, nadając lodom smak.


SMACZNEGO!



źródło: Lody Czekoladowe

Czekolada w roli głównej

8 komentarzy:

  1. wyglądają super, i tak bez maszynki! muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Mocno czekoladowe, muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniammmm! Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapitalny pomysł! Wyglądają tak ładnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny smak, niestety w mojej chłodziarce zamarzły na kamień i musiałam za każdym razem czekać żeby trochę odmarzły. Przepis 10/10. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a gdzie śmietana ? w którym momencie dodać ?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)