Bardzo szybkie danie. Kolejne z serii "jesteśmy na diecie", zjedzone ze smakiem.
przekąska dla 4 osób lub danie dla 2
Składniki:
- 80 g papryki (może być mrożona)
- 50 g mrożonego groszku
- 100 g mrożonego szpinaku
- 110 g twarogu (u mnie curd cheese)
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku
Warzywa rozmróź. Po rozmrożeniu, szpinak i paprykę (jeśli używasz mrożonej) odsącz dobrze z wody - koniecznie.
Jajka wymieszaj z serem. Dodaj szpinak, paprykę, groszek, czosnek i przyprawy.
Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (o średnicy około 20 cm). Piecz w 180°C przez około 25 minut lub do czasu aż całość się zetnie.
SMACZNEGO!!!
źródło: Frittata z sercem
Zatkało mnie! Cudowna! Koniecznie muszę zrobić dla mojego synusia,jest fanem szpinaku :) Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńfajna sprawa, naprawdę- zapraszam do siebie ja dopiero startuje
OdpowiedzUsuńAle zdrowo:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, uwielbiam takie zielone cuda :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak w każdej postaci, świetny przepis, muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńniestety według mnie wygląda lepiej niż smakuje. Mężowi też nie zasmakowało.
OdpowiedzUsuńNiestety nie każdemu smakuje to samo. My z Mężem lubimy takie jedzonko.
UsuńPozdrawiam i dziękuję za komentarz!
Zrobiłam na kolację. ;)
OdpowiedzUsuńZważywszy na to, że za groszkiem nie przepadam, przepis lekko zmodyfikowałam ;)
Dodałam troszkę cebuli, którą wraz z czosnkiem, świeżą papryką i mrożonym szpinakiem podsmażyłam na oliwie :)
Przepis został poszerzony przeze mnie również o pieprz cayenne i pomidorki daktylowe.
Wyszło pyszne! ^^
Na pewno będę wracać do tego dania ;)
Pozdrawiam!
Karolina M :D