poniedziałek, 3 września 2012

Zielona Frittata ze Szpinakiem

Bardzo szybkie danie. Kolejne z serii "jesteśmy na diecie", zjedzone ze smakiem.



Zielona Frittata ze Szpinakiem
przekąska dla 4 osób lub danie dla 2

Składniki:
  • 80 g papryki (może być mrożona)
  • 50 g mrożonego groszku
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 110 g twarogu (u mnie curd cheese)
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  •  po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku

Warzywa rozmróź. Po rozmrożeniu, szpinak i paprykę (jeśli używasz mrożonej) odsącz dobrze z wody - koniecznie.
Jajka wymieszaj z serem. Dodaj szpinak, paprykę, groszek, czosnek i przyprawy.


Przelej do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (o średnicy około 20 cm). Piecz w 180°C przez około 25 minut lub do czasu aż całość się zetnie.


SMACZNEGO!!!




źródło: Frittata z sercem



8 komentarzy:

  1. Zatkało mnie! Cudowna! Koniecznie muszę zrobić dla mojego synusia,jest fanem szpinaku :) Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna sprawa, naprawdę- zapraszam do siebie ja dopiero startuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, uwielbiam takie zielone cuda :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szpinak w każdej postaci, świetny przepis, muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  5. niestety według mnie wygląda lepiej niż smakuje. Mężowi też nie zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie każdemu smakuje to samo. My z Mężem lubimy takie jedzonko.

      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

      Usuń
  6. Zrobiłam na kolację. ;)
    Zważywszy na to, że za groszkiem nie przepadam, przepis lekko zmodyfikowałam ;)
    Dodałam troszkę cebuli, którą wraz z czosnkiem, świeżą papryką i mrożonym szpinakiem podsmażyłam na oliwie :)
    Przepis został poszerzony przeze mnie również o pieprz cayenne i pomidorki daktylowe.
    Wyszło pyszne! ^^
    Na pewno będę wracać do tego dania ;)
    Pozdrawiam!
    Karolina M :D

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)