Na diecie potrzebny jest też jakiś zdrowszy chlebek, więc postanowiłam taki upiec, ale po doświadczeniach z przeszłości, kiedy to korzystałam z jakiegoś przepisu znalezionego w sieci, postanowiłam sama pokombinować i zobaczyć co mi z tego wyjdzie. Efekt końcowy mnie zaskoczył, bo chlebek wyszedł taki jak bym chciała i do tego kanapeczki z nim są pyszne.
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g płatków owsianych
- 100 g otrąb owsianych
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g orzechów włoskich; posiekanych
- saszetka drożdży suszonych (7 g)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 185 ml mleka
- 1 łyżka masła
- ewentualnie ziarna do posypania - u mnie siemię lniane
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do miski wsyp, płatki owsiane, otręby, mąkę, orzechy, drożdże, sól, cukier i wymieszaj. Mleko podgrzej aby było ciepłe (nie gorące) i rozpuść w nim masło. Wlej do miski z mąką, dodaj żółtka i zmiksuj, żeby się wszystko połączyło.
Dodaj pianę z białek i delikatnie połącz
Przelej ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i odstaw do wyrośnięcia na 30 - 40 minut. Posyp ziarnami i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 50 - 60 minut. Pozostaw na 5 minut w blaszce, potem obkrój nożem i wystudź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Pierwszy raz spotykam się z przepisem na chleb, do którego dodaje się ubite jajka. Muszę go spróbować, bo wygląda apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńDo mnie też przemawia " zrób mnie" :D
OdpowiedzUsuńTrzeba upiec bo bardzo fajnie wygląda,i napewno smaczny ,a bez konserwantow ,i bez polepszaczy ,to jest ważne .
OdpowiedzUsuń