Puree z Dyni
Składniki:
- dynia
Pokrój w kostkę. Do garnka wlej trochę wody - tak żeby zakryć dno. Dodaj dynię i gotuj pod przykryciem co jakiś czas mieszając, do czasu aż będzie miękka.
Po ugotowaniu odlej wodę*, ostudź i zmiksuj blenderem. Przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków, zostawiając ok 1 - 2 cm pustego miejsca. Szczelnie zakręć, ustaw na blaszce (na wszelki wypadek z papierem do pieczenia) i wstaw do zimnego piekarnika. Ustaw temperaturę 170°C, kiedy zawartość słoiczków zacznie bulgotać zmniejsz do 130°C i zapiekaj jeszcze 30 minut. Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
*Odlaną wodę możesz wykorzystać na przykład do upieczenia Chleba z Dynią.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
o!:) tego szukałam, dziękuję!
OdpowiedzUsuńA nie pękną słoiki..
OdpowiedzUsuńRyzyko pęknięcia jest mniejsze niż podczas pasteryzacji w garnku. Na wszelki wypadek,żeby słoiki nie miały bezpośredniego kontaktu z blaszką, można ułożyć kilka warstw papieru do pieczenia. Mi żaden nie pękł.
Usuń