Szarlotka z Kratką
Składniki na Ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 2-3 żółtka (dałam 2)
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 kg jabłek (najlepiej kwaśnych- ja dałam cooking apples)
- ok 125 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- białko do posmarowania
- ewentualnie cukier puder do posypania
Jabłka pokrój na ćwiartki (duże jabłka na więcej części). Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka. Przesmaż chwilę, ciągle mieszając. Kiedy jabłka lekko zmiękną wsyp cukier, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Duś aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstaw żeby się ostudziły.
Kiedy jabłka się studzą, przygotuj spód. Połową ciasta wylep okrągłą formę (u mnie tartownica o średnicy 23 cm). Spód powinien być cieniutki. Ponakłuwaj go widelcem i zapiecz w 190°C przez 10 minut.
Na zapieczony spód wyłóż jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkuj i potnij na paski, które potem ułóż na wierzchu szarlotki tworząc kratkę, posmaruj białkiem.
Wstaw z powrotem do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut, do czasu aż wierzch się zbrązowi. Po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
źródło: Szarlotka
Szarlotka prezentuje się pięknie!
OdpowiedzUsuńjaka piękna ta Twoja szarlotka :) wprosiłabym się na kawałek, gdybym tylko mogła :)
OdpowiedzUsuńJest piękna i zapewne pyszna :)
OdpowiedzUsuńŚliczna. Musze taką kratkę i ja zrobić.
OdpowiedzUsuńPyszna szarlotka, krucha oprawa i nadzienie z wyczuwalnym, uwielbianym przeze mnie cynamonem! Uwielbiam wszelakie ciasta z jabłkami. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszna krucha szarlotka z idealnym nadzieniem jabłkowym, wyczuwalnym i uwielbianym przeze mnie cynamonem! Dałam go w większej ilości, ponieważ bardzo za nim przepadam:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam cynamon - dobra decyzja ;)
UsuńCo prawda nie jest to tradycyjna potrawa świąteczna, ale u mnie na stole w Boże Narodzenie gości zawsze :)
OdpowiedzUsuń