piątek, 26 października 2012

Burgery Rybne (z Łososia)

Burgery te są bardzo proste do przygotowania, a smakują naprawdę bardzo dobrze. Przyznam, że obawiałam się trochę czy wyjdzie z tego coś dobrego, ale byłam pozytywnie zaskoczona efektem końcowym.
Jest to fajna alternatywa i dla smażonej ryby, i dla mięsnych burgerów.
Podajemy je w bułce lub z domowymi frytkami. Można użyć też innej ryby np dorsza, ale od razu mówię, że sama próbowałam tylko z łososiem i to te mi zasmakowały - za inne nie mogę ręczyć ;)
Na zdjęciach poniżej z domowymi frytkami i sosem z ogóreczkami.


Burgery Rybne (z Łososia)
Składniki:
  • 500 g filetów z łososia
  • 2 cebule dymki
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej (dałam angielską)
  • łyżeczka suszonego koperku
  • czubata łyżeczka przyprawy do ryb (Schwartz perfect shake fish)
  • jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
Dodatkowo:
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • opakowanie ogóreczków z curry


Filety z łososia pokrój bardzo drobno (można je też zmielić, ale pokrojone mięso po usmażeniu będzie bardziej soczyste). 
W misce  wymieszaj rybę z cebulą, musztardą, koperkiem i przyprawą do ryb.

Dodaj jajko i bułkę tartą, wyrób ciasto.

Lep okrągłe burgery i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na średnim ogniu.

Ogóreczki pokrój w drobną kostkę wymieszaj z jogurtem i majonezem.


SMACZNEGO!




źródło: Burgery rybne

10 komentarzy:

  1. Nie przepadam za rybą, ale rzeczywiście wyglądają smacznie i mogłabym się do nich przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja uwielbiam ryby ;) Burgery wyszły Ci przepysznie :)!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile burgerów wychodzi z tej porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tej porcji wychodzi około 9 burgerów - oczywiście ilość zależy od ich wielkości.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  4. A tak zapytam czy moge uzyc do tego lososia z puszki ?? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, niestety w tym przypadku konieczny jest świeży łosoś.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Dzisiaj zrobiłam na obiad burgery z łososia wg pani przepisu.Podałam z ziemniaczkami i surówką z białej rzepy.Wszystkim bardzo smakowały.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało ;)

      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  6. Ja dopiero wczoraj wypróbowałam przepis, użyłam mrożonych filetów z mintaja i zamiast cebulki szczypioru,bo nie miałam,ale pyszne wyszły, co prawda wyszło mi 5 sztuk,ale takich dużych.
    Super przepis, będziemy częściej robić,pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że z inną rybą też wyszły smaczne :)

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)