Burgery te są bardzo proste do przygotowania, a smakują naprawdę bardzo dobrze. Przyznam, że obawiałam się trochę czy wyjdzie z tego coś dobrego, ale byłam pozytywnie zaskoczona efektem końcowym.
Jest to fajna alternatywa i dla smażonej ryby, i dla mięsnych burgerów.
Podajemy je w bułce lub z domowymi frytkami. Można użyć też innej ryby np dorsza, ale od razu mówię, że sama próbowałam tylko z łososiem i to te mi zasmakowały - za inne nie mogę ręczyć ;)
Na zdjęciach poniżej z domowymi frytkami i sosem z ogóreczkami.
Burgery Rybne (z Łososia)
Składniki:
- 500 g filetów z łososia
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki musztardy sarepskiej (dałam angielską)
- łyżeczka suszonego koperku
- czubata łyżeczka przyprawy do ryb (Schwartz perfect shake fish)
- jajko
- 1 łyżka bułki tartej
Dodatkowo:
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- opakowanie ogóreczków z curry
Filety z łososia pokrój bardzo drobno (można je też zmielić, ale pokrojone mięso po usmażeniu będzie bardziej soczyste).
W misce wymieszaj rybę z cebulą, musztardą, koperkiem i przyprawą do ryb.
Dodaj jajko i bułkę tartą, wyrób ciasto.
Lep okrągłe burgery i smaż na rozgrzanym oleju z dwóch stron na średnim ogniu.
Ogóreczki pokrój w drobną kostkę wymieszaj z jogurtem i majonezem.
SMACZNEGO!
źródło: Burgery rybne
Nie przepadam za rybą, ale rzeczywiście wyglądają smacznie i mogłabym się do nich przekonać :)
OdpowiedzUsuńA ja uwielbiam ryby ;) Burgery wyszły Ci przepysznie :)!!
OdpowiedzUsuńIle burgerów wychodzi z tej porcji?
OdpowiedzUsuńZ tej porcji wychodzi około 9 burgerów - oczywiście ilość zależy od ich wielkości.
UsuńPozdrawiam!
A tak zapytam czy moge uzyc do tego lososia z puszki ?? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie, niestety w tym przypadku konieczny jest świeży łosoś.
UsuńPozdrawiam!
Dzisiaj zrobiłam na obiad burgery z łososia wg pani przepisu.Podałam z ziemniaczkami i surówką z białej rzepy.Wszystkim bardzo smakowały.Dziękuję za przepis.Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie
Ja dopiero wczoraj wypróbowałam przepis, użyłam mrożonych filetów z mintaja i zamiast cebulki szczypioru,bo nie miałam,ale pyszne wyszły, co prawda wyszło mi 5 sztuk,ale takich dużych.
OdpowiedzUsuńSuper przepis, będziemy częściej robić,pychotka
Cieszę się, że z inną rybą też wyszły smaczne :)
UsuńPozdrawiam!