Gulasz Dyniowy z Czarną Soczewicą
Składniki:
- 40 g masła
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pałeczka selera naciowego
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 listki laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 400 g czarnej soczewicy
- 1,2 l bulionu z warzyw
- 600 g dyni (rodzaj nie ma znaczenia - można też połączyć różne rodzaje dyni; ja użyłam dyni Hokkaido); waga po obraniu
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- kwaśna śmietana do podania
Na dużej patelni rozpuść masło pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i przesmaż chwilkę. Dodaj rozmaryn (bez łodyżek!) i pokrojony czosnek.
Kiedy wszystko lekko zmięknie wsyp czarną soczewicę i wlej 1 litr bulionu. Zagotuj, zmniejsz ogień i duś około 30 minut.
W międzyczasie pokrój dynię na dość duże kawałki. Dodaj ją do soczewicy (ja musiałam przełożyć wszystko do dużego garnka, ale jeśli masz wystarczająco dużą patelnię, to tego nie rób) i zalej wodą, tak aby wszystko pokryć, nie więcej. Przykryj i duś około 30-40 minut, kiedy gulasz będzie już prawie gotowy, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Jeśli chcesz aby gulasz był bardziej kremowy, możesz niewielką jego ilość zmiksować z 200 ml bulionu, który pozostał (ja bulion pominęłam, bo konsystencja mojego gulaszu była odpowiednia)
Zmiksowany gulasz przelej do garnka i wymieszaj. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.
SMACZNEGO!
źródło: Pumpkin stew with sour cream
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)