piątek, 16 listopada 2012

Krokiety z Kapustą i Pieczarkami

Krokiety kojarzą mi się ze Świętami, ale przez cały rok są równie pyszne i warte przygotowania. 
Razem z Mężem je uwielbiamy ;)


Krokiety z Kapustą i Pieczarkmi

Składniki:
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 1 duża lub 2 małe cebule (około 200 g)
  • 2 łyżki masła
  • 600 g pieczarek
  • 4 łyżki ketchupu
  • świeżo mielony pieprz, sól; do smaku
  • naleśniki z tego przepisu
Panierka:
  • 1 - 2 jajka
  • 2 - 4 łyżki mleka
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • bułka tarta

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle.

Kapustę, ziele angielskie i liść laurowy zalej wodą i obgotuj. Kapustę dokładnie odsącz i pokrój

Pieczarki zetrzyj na tarce i włóż do dużego garnka razem z kapustą i zeszkloną cebulą. Dodaj 4 łyżki ketchupu, dopraw solą i pieprzem, duś przez 15 - 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj aż cała woda odparuje. Jeśli trzeba dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Usmaż naleśniki z tego przepisu.
Nakładaj farsz na naleśniki, składaj boki do środka i zawijaj w rulon, tak jak na zdjęciu.

W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, sól i pieprz. Zawinięte krokiety maczaj najpierw w jajku, a potem obtocz w bułce tartej.

Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.

SMACZNEGO!







źródło: przepis własny

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam a wieki nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też niedawno robiłam krokiety z kapustą i pieczarkami. Fakt są trochę pracochłonne, ale warto poświęcić czas dla takiego smaku :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię bardzo podobne! Twoje są takie równiutkie i zgrabniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Spróbuję zrobić jutro - może też tak ładnie mi wyjdą, bo jak patrzę na zdjęcia to ślinka leci...

    OdpowiedzUsuń
  5. wygladaja calkiem smacznie :) troszke robory ale zrobie bo lubie // kupowalem gotowce // do czasu gdzie chyba w listopadzie kupilem w auchan super tanio ich produkt no i sie nadzialem na wlos lonowy w krokieciku niewspomne mojego zalu lecz przeklelem tego brudasa co to robil z pewnoscia gdybeym go znal to najszczal bym do piwa mu i kazal wipic // nie ma to nic z samym marketem bo ogulnie sporo tam kupuje chocby 2 tv itp ale produkt markowany przez niego tak zwany super cena // to mnie przekonalo ze trzeba gotowac samemu ile sie tylko da wiadomo ze maki i mleka itp nie przeswietle ale co mozna bede robil sam a te gnojki jniech zdechna z glodu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Mi też kiedyś przytrafiła się niespodzianka w kupnej pizzy - kawałek metalowego ostrza - prawdopodobnie odłamek z jakiejś maszyny mielącej mięso na pizzę. W chwili obecnej już raczej nie kupuję, żadnych gotowych dań, wolę zrobić wszystko sama. Nie tylko wiem co jem, ale często jest też zdrowiej (bez sztucznych dodatków) i smaczniej.

      Pozdrawiam i powodzenia w gotowaniu! :)

      Usuń
  6. Ile krokietow wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)