poniedziałek, 17 grudnia 2012

Kurczak Pieczony na Butelce Piwa

Tego kurczaka pamiętam jeszcze z dziecięcych lat, kiedy kilka razy piekła go moja mama. Jednak chyba zapomniała o tym przepisie, tak samo jak ja, bo ona już go nie piecze, a ja upiekłam dopiero pierwszy raz.
Przepis jest bardzo prosty i pracy przy nim też niewiele.
Dzięki polewaniu piwem, skórka kurczaka wychodzi chrupiąca, a mięsko jest delikatne i soczyste. Przepis na pewno warty wypróbowania.


Kurczak Pieczony na Butelce Piwa

Składniki:
  • 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka (u mnie prymat)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • około 1 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • kurczak (u mnie 1,5 kg)
  • butelka ciemnego piwa (np. guinness)

Przyprawy wymieszaj w miseczce.


Kurczaka umyj, osusz, wytnij szyję i kuperek, a następnie natrzyj go mieszanką przypraw (z wierchu i od środka). Włóż do naczynia przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na 24 godziny.

Butelkę z piwem wyparz i usuń z niej nalepki. Odlej pół szklanki piwa i odstaw.
Kurczaka nadziej na butelkę i wstaw do naczynia żaroodpornego (ja od razu piekłam też warzywa). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny (większego kurczaka piecz dłużej). W trakcie pieczenia co 20 minut polewaj kurczaka odlanym wcześniej piwem.

SMACZNEGO!





źródło: przepis własny

43 komentarze:

  1. Pięknie się prezentuje. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to ci dopiero cudo :) jaką rolę ma spełniać ta butelka? oprócz ozdobnej..kurczak się lepiej piecze? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) W butelce jest piwo, które paruje i dzięki temu mięsko jest soczyste - to główna rola jaką tam spełnia ;)

      Usuń
    2. Nikola trochę źle jest to pokazane. Ta butelka ma się "kończyć" w środku kurczaka. Wtedy do butelki można wlać piwo, wino lub inny aromat. I w tym przypadku jest sens zastosowania butelki. Ja prawie zawsze stosuję ten system z winem z dodatkiem imbiru i rozmarynu. Kurak jest wilgotny i soczysty a z wierzchu skórka jest jak pancerz: chrupiąca i przypieczona

      Usuń
    3. Dziękuję za komentarz. Ja pokazałam to tak jak robiła swego czasu moja mama i jej znajomi. Aż z ciekawości zerknęłam na googla, żeby zobaczyć jak robią to inni, i też zawsze butelka wystaje.
      Możliwe, że są po prostu 2 sposoby na takiego kurczaka. Oba zapewne dobre skoro kurczak wychodzi soczysty z chrupiącą skórką.
      W przyszłości spróbuję zrobić tak jak Ty z winem i butelką w środku ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
    4. Butelka musi wystawać z kurczaka, bo piwo ma oblewać go po zewnetrznej stronie. Powinno byc tak, że piwo wylewa sie delikatnie podczas pieczenia z butelki i wtedy naturalnie polewa kurczaka - wtedy nie trzeba juz ingerować i dodatkowo go podlewać a efekt jest idealny!

      Usuń
    5. Można dodać, że należy to piwko nieco pobudzić do wylania. Ja przy każdym polewaniu, mniej więcej co 20-25 min., wsypuję do butelki pół łyżeczki soli. Uwaga na gejzer !

      Usuń
  3. TEZ TAK PIEKE ALE Z JASNYM PIWEM :):)POZDRAWIAM CIEPLUSI,SONIA

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja natomiast piekę inaczej , butelkę napełniam wodą z małą łyżeczką soli / wody tylko połowę butelki/ smacznego !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś spróbuję z tą solą.

      Pozdrawiam Serdecznie!

      Usuń
  5. Ja piekę podobnie kurczaka, tylko używam jasnego piwa. i fakt, jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. upiekłam go jest super,ale bez piwa na samej butelce z wodą, bo piwo mąż wypił.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam go wczoraj,rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie wyglad,własnie w Lidlu jest promocja na kurczaki wiec zrobię takiego na butelce bo jeszcze tak nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  9. A ta butelka nie pęknie lub coś w tym rodzaju? Bo kurczak kusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez obawy - nie pęknie ;) Życzę smacznego ;)

      Usuń
    2. dzieki za przepis jedna moja butelka strzeliła:(

      Usuń
    3. Przykro mi :((( Możliwe, że była lekko uszkodzona - tak samo jak czasem bywa ze szklanką, niby jest cała, a po wlaniu wrzątku pęka. Mam nadzieję, że tylko lekko pękła i kurczak mimo wszystko był zjadliwy i nie wylądował w koszu.
      Rada dla innych (i dla mnie) na przyszłość, to bardzo dokładne obejrzenie butelki, chociaż niektórych minimalnych pęknięć nie da się zauważyć. Jedno jest pewne - nie uszkodzona butelka nie powinna pęknąć.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. Wspanialy przepis na kurczaka napewno pieknie chrupiaco i caly jednakowo sie upiecze ,juz kiedys slyszalam o pieczeniu na butelce ,ale tym razem musze sprobowac na niedzielny obiad.Dziekuje za przepis i pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego niedzielnego obiadu ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. ja pieke swego kurczka na puszce z piwem i robie to na grilu. Pozdrawiam, smacznego

      Usuń
  11. Super. Musze wyprobowac przepis :-):-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam jeszcze 3 kurczaki zamrożone i coś czuje, ze jeden z nich wyląduje na butelce. Fajny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobry pomysł na wykorzystanie jednego z nich ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  13. Super przepis:) sprawdzilam i moge jak najbardziej polecic :)) pozdrawiam. Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że jesteś zadowolona ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  14. wspanialy przepis slyszalam ze bardzo dobry ale musze sama wyprobowac na swieta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj ;) Na Święta nadaje się idealnie.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  15. Nikol, ja dziś robiłam tego kurczaka i wyszedł bardzo smaczny i soczysty ale dlaczego piwo z butelki mi wcale nie wyparowało?? tyle ile było na początku, tyle mi zostało w butelce... nie wiem co było nie tak, bo piekłąm go tak, jak było w przepisie 2 godz. na 180 stopni... Sylwia N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ono nie ma wyparować, tylko tam być i lekko nawilżać powietrze w piekarniku. Trochę na pewno wyparowało, bo niemożliwe, żeby było w takim cieple i ani kropli nie ubyło.
      Najważniejsze jednak, że kurczak wyszedł taki jak trzeba, prawda ;)

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  16. Ahaaa :)) a ja myślałam ze ma wyparowac ;) kurczak rewelacja! Dziękuję ;) Sylwia N.

    OdpowiedzUsuń
  17. Gdy piwo nie wypłynie z butelki trzeba dodać tam szczyptę soli:) Wtedy spienia sie i wypływa, dzięki temu skórka jest chrupiąca:) Pozdrawiam. Przepis super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuję następnym razem ;)
      Jednak skórka i tak wychodzi chrupiąca, bo tak jak jest napisane w przepisie, polewa się kurczaka odlanym wcześniej piwem.

      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  18. Właśnie skończyliśmy zajadać.;)
    wyszło pysznie, super przepis, wszystkim smakowało! :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam na Sylwestra,rewelacja,kurczak po prostu palce lizać,a oprócz ziemniaków i marchewki dodałam warzywa na patelnie mrożone i świetne wyszły.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja tez robilam tego kurczaka ale moge wam sprzedac patent na wyplyniencie piwa z butelki dodaje sie do srodka piwa gozdziki wtedy piwo zaczyna sie pienic jest bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
  21. witaj:) Skorzystałam z przepisu zrobiłam kurczaka - wyszedł bardzo smaczny. Wybrałam miodowe piwo, które prawie w całości pozostawiłam w butelce na którą nadziałam kurczaka. Jednam mam pytanie czemu to służy ponieważ prawie całe piwo pozostało w butelce?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)