poniedziałek, 10 grudnia 2012

Pierogi z Pieczarkami

Kiedy jem te pierogi, to od razu czuję jakby była Wigilia. Mój mąż ma takie same odczucia. Jest to taki "smak Wigilii".
Nadzienie jest chyba najprostsze jakie może być, a jednak pyszne. Ja lubię je z prażoną na maśle cebulką, a Mąż oczywiście zjada z samym masełkiem. Smaczne są również drugiego dnia, podsmażone na złoty kolor.
Ciasto do pierogów podaję jak zawsze te same, bo dla mnie jest to najlepszy przepis. Używałam go do moich pierwszych pierogów, potem z ciekawości próbowałam innych; z jajkiem, z maślanką, ale żadne nie było tak elastyczne i nie lepiło się tak ładnie.



Pierogi z Pieczarkami

Składniki na farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz; do smaku
  • olej do smażenia
Ciasto:
  • 350 g mąki
  • około 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj olej i ciepłą wodę, wyrób na gładkie elastyczne ciasto (najlepiej zagniatać przez ok 15 minut). Gotowe ciasto nakryj gorącym talerzem, nagrzanym na garnku z wodą, albo w mikrofali. Pozostaw na ok 30 minut.

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj starte na tarce pieczarki.

Smaż do czasu aż cały płyn wyparuje. Chwilę przed końcem dopraw solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij kółka, a na każdym z nich ułóż porcję nadzienia, zalep tworząc charakterystyczną falbankę.

Wrzucaj pierogi do osolonego wrzątku. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj jeszcze 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową i podawaj natychmiast.

SMACZNEGO!





źródło: przepis własny

19 komentarzy:

  1. Takich jeszcze nie jadłam, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z samymi pieczarkami jeszcze nie próbowałam -smakują napewno wyśmienicie -uwielbiam pierogi!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam, aż ślinka cieknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. JAKZE PROSTE I SMACZNE,DZIEKUJE...DLA MNIE TEN PRZEPIS CIASTA,TEZ JEST NAJLEPSZY ROBIE TAK OD NIEPAMIETNYCH..MOJA MAM TAK WLASNIE ROBILA....PYSZNE.POZDRAWIAM SONIA

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają zachęcająco, będę musiała spróbować.Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  6. mam pytanie.Na jaką ilość pierogów jest ten przepis?Czy robiąc z kila mąki muszę zwiększyć odpowiednio ilość farszu?proszę podj proporcje na kilo mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie liczyłam ile pierogów wychodzi z tej porcji, ale myślę, że około 40.
      Oczywiście ilość farszu musi być zwiększona jeśli ciasta jest więcej. Na kilogram mąki będziesz potrzebować 570 g wody i 3 łyżki oleju. Do farszu - 2,85 kg pieczarek i 5-6 cebul.

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. bardzo dziękuję za odpowiedż.Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Dzisiaj je zrobiłam- są przepyszne !:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis na ciasto pierogowe rewelacyjny. Moge smialo powiedziec ze takiego szukalam juz od dawna. Prostego i bez jajka. Dzis zrobilam dokladnie te same pierogi z pieczarkami i sa naprawde wysmienite! Dziekuje za przepis.
    Mosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Tobie również odpowiada to ciasto ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dzień doberek 😊
      Można jeszcze dołożyć odrobinę orzechów włoskich i troszkę sera feta.Palce lizać 😋😋😋

      Usuń
  9. ja osobiscie czekam na przepis na pierogo z miesem.strona bardzo mi sie podoba i robie duzo rzeczy ktore polecasz i sa super pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi z mięsem mam już w planach od jakiegoś czasu, więc na pewno pojawią się kiedyś na blogu.
      Dziękuję, że zaglądasz i gotujesz razem ze mną ;)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  10. planuję zrobić "Twoje" pierogi na tegoroczną wigilię, chciałam zrobić je kilka dni wcześniej i potem zamrozić, tylko zastanawiam się, czy zamrozić je już ugotowane a potem jakoś podgrzać, czy lepiej jeszcze surowe.
    Z góry dziękuję za radę :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi najlepiej mrozić surowe. Polepione pierogi najpierw ułóż np na desce jeden obok drugiego i włóż do zamrażarki. Kiedy już stwardnieją, przełóż je do torebeczki i z powrotem schowaj do zamrażarki. Dzięki temu nie pozlepiają się i nie stracą kształtu. Potem takie zamrożone wrzucaj na wrzątek.

      Pozdrawiam serdecznie i również życzę Wesołych Świąt! ;)

      Usuń
  11. Pierogi palce lizać!!! Przepyszne.. Pierwszy raz w życiu robiłam pierogi i wyszły rewelacyjnie - dziękuję za przepis, będę tu częściej wpadać. Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń
  12. Rzetelny przepis n ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)