środa, 9 stycznia 2013

Khachapuri

Khachapuri to placki wypełnione nadzieniem serowym, pochodzące z Gruzji. Przygotowanie ich jest bardzo proste. Jedynie praca z bardzo rzadkim ciastem jest trochę skomplikowana, ale wystarczy hojnie podsypać je mąką i natrzeć ręce tłuszczem.
Smakują naprawdę pysznie. Myślę,że zasługują nie tylko na jedzenie ich w gronie domowników, ale też na podanie jako przekąskę na imprezie, z sosami, a nawet bez, bo same są wystarczająco smaczne.



Khachapuri

Składniki na Ciasto:

  • 315 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 360 g maślanki
Nadzienie:
  • 250 - 300 g tartej mozzarelli
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki posiekanej kolendry
  • 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • Mąka do podsypania
  • olej do natarcia rąk


W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i sodę. Wlej maślankę i zagnieć ciasto (będzie bardzo rzadkie). Przykryj folią i odstaw.

W drugiej misce wymieszaj mozzarellę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę i sól.

Ręce natrzyj oliwą. Na posypaną mąką powierzchnię wyłóż 1/4 ciasta, wierch również posyp mąką i rozwałkuj na okrągły placek.

Na środku ułóż 1/4 nadzienia, a boki placka złóż do środka.

Powstanie kulka, którą należy jeszcze raz rozwałkować na okrągły placek. Smaż na suchej patelni z obu stron. Postępuj tak z resztą ciasta - powinno wyjść 4 takie placki.

SMACZNEGO!






źródło: ze zmianami Pan Grilled Khachapuri

11 komentarzy:

  1. Tej wersji jeszcze nie robiłam ;) U mnie gości w wersji adżarskiej - łódka wypełniona serem oraz z żółtkiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmmmm... niby skromne, ale wygląda dość smacznie :) Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Placek jest wspaniały - palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm wygląda apetycznie, akurat bardzo głodna jestem i bym sobie to cudeńko zjadła, Nikola Twoja strona pięknieje w oczach!!!
    Sali

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne te placki .Z czym to się je?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Khachapuri je się same albo z sosami :)

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Z jakim sosem najlepiej jeść taki placek?

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja podałabym z zimnym sosem - na przykład jogurtowym ze świeżymi ziołami.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile czasu ma być przykryte folią?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Folią przykrywa my na czas robienia nadzienia.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)