poniedziałek, 14 stycznia 2013

Papryka Nadziewana Mięsem

Papryka nadziewana farszem mięsno-pomidorowym. Nie tylko pyszna, ale i prosta w przygotowaniu.


Papryka Nadziewana Mięsem

Składniki:
  • 4 papryki
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g passaty
  • 100 ml wody
  • tarta mozzarella do posypania
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • oliwa


Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, po pewnym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodaj mięso. Smaż mieszając, żeby mięso się rozdrobniło i równo ścięło.

Kiedy mięso nie będzie już surowe, dodaj 300 ml passaty i dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Duś pod przykryciem przez 25 minut od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasie papryki umyj, odkrój górną część i pozbaw nasion. Posól i popieprz w środku.

Gotowym farszem nadziej papryki i ustaw je w naczyniu żaroodpornym.

W miseczce wymieszaj resztę passaty (200 g), wodę, sól, pieprz i zioła włoskie. Wlej do naczynia z paprykami. Papryki przykryj górną odciętą częścią. Piecz w 200°C przez 30 - 40 minut.

Wyjmij z piekarnika. Z papryk zdejmij "czapeczki", papryki posyp mozzarellą i z powrotem przykryj "czapeczkami. Wstaw do piekarnika na około 10 - 15 minut.

SMACZNEGO!









źródło: ze zmianami "Papryki z farszem mięsnym"

1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)