Papryka nadziewana farszem mięsno-pomidorowym. Nie tylko pyszna, ale i prosta w przygotowaniu.
Papryka Nadziewana Mięsem
Składniki:
- 4 papryki
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego
- 250 g mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g passaty
- 100 ml wody
- tarta mozzarella do posypania
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- oliwa
Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, po pewnym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodaj mięso. Smaż mieszając, żeby mięso się rozdrobniło i równo ścięło.
Kiedy mięso nie będzie już surowe, dodaj 300 ml passaty i dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Duś pod przykryciem przez 25 minut od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie papryki umyj, odkrój górną część i pozbaw nasion. Posól i popieprz w środku.
Gotowym farszem nadziej papryki i ustaw je w naczyniu żaroodpornym.
W miseczce wymieszaj resztę passaty (200 g), wodę, sól, pieprz i zioła włoskie. Wlej do naczynia z paprykami. Papryki przykryj górną odciętą częścią. Piecz w 200°C przez 30 - 40 minut.
Wyjmij z piekarnika. Z papryk zdejmij "czapeczki", papryki posyp mozzarellą i z powrotem przykryj "czapeczkami. Wstaw do piekarnika na około 10 - 15 minut.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami "Papryki z farszem mięsnym"
warzywa, ser i jeszcze mięso, rewelacja
OdpowiedzUsuń