Babka Serowa z Żurawiną
Składniki:
- 185 g miękkiego masła
- 150 g serka Philadelphia
- 2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
- 280 g cukru
- 210 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka świeżej żurawiny (130 g); może być też mrożona
- cukier puder do posypania
W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce zmiksuj masło, ser i skórkę z cytryny. Dodaj cukier i ubijaj 5 minut aż masa będzie puszysta.
Wbij jajka po każdym dobrze miksując. Wsyp mieszankę mączną i zmiksuj do połączenia.
Wmieszaj żurawinę.
Gotowe ciasto przelej do foremki o średnicy 22 cm (jeśli nie używasz silikonowej, to posmaruj ją masłem). Piecz w 180°C przez 1 godzinę i 15 minut lub do czasu aż wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie sucha. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w foremce na 10 minut, a potem wyjmij i studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Cranberry Cheese Cake
pysznie smakują kwaśne żurawiny w słodkim cieście
OdpowiedzUsuńBardzo fajna, zapisuję:)
OdpowiedzUsuńSer i żurawina...? To musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuń