czwartek, 28 lutego 2013

Guacamole

Guacamole, to meksykańska salsa, którą jemy jako przekąskę na przykład z tortillą, ale można jej też używać jako dodatek do różnych dań.
Przepisów na guacamole jest wiele, jedne mniej inne bardziej bogate w składniki, jednak zawsze podstawą jest awokado.
Jest to smaczna i zdrowa przekąska.



Guacamole

Składniki:
na przekąskę dla 2 - 4 osób

  • 2 dojrzałe awokado (powinno być miękkie)
  • pół małej cebuli
  • pół papryczki chili (jeśli lubisz ostre to daj całą)
  • 1 średni pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka kolendry
  • sok z  jednej limonki
  • szczypta kminku mielonego
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta cukru
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól


Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżką wyjmij miąższ. Rozgnieć na papkę. Do miseczki włóż też pestki, żeby awokado nie ściemniało.

Do drugiej miski włóż drobno posiekane chili i cebulę, pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki i pestek), przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną kolendrę.

Dodaj awokado. Przypraw sokiem z limonki, kminkiem, pieprzem czarnym i cayenne, cukrem, solą.

SMACZNEGO!





źródło: Best Guacamole Ever

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam guacamole z przeróżnymi dodatkami. Twoje wygląda baardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam avocado w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, ale od jakiegoś czasu się czaję żeby spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam guacamole i często jadam je na śniadanie. Dziś również pogryzam grzanki z guacamole i odrobiną jogurtu naturalnego na wierzchu :)
    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)