niedziela, 3 lutego 2013

Piegusek

Piegusek to niezwykle proste i smaczne ciasto. Robi się je z samych białek, więc karnawał i okolice Tłustego Czwartku, to idealny czas dla niego. Do pączków często używamy samych żółtek, a to chyba najprostszy sposób (poza bezami) na wykorzystanie białek.
Pyszne wnętrze i ta skórka... mniam ;)


Piegusek

Składniki:

  • szklanka białek (u mnie 5)
  • 200 g cukru
  • 170 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 140 g maku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego



Białka wlej do dużej miski. Wsyp do nich cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i kremowa.

Następnie dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, zmiksuj. Dodaj mak, zmiksuj.

Na koniec wlej rozpuszczone masło (ostudzone) i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.

Gotową masę przelej do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną lub bułką tartą (ja piekłam w formie silikonowej, takiej nie musisz niczym smarować i posypywać). Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut. Patyczek wetknięty w środek ciasta powinien wyjść suchy. Kilka minut po wyjęciu z piekarnika, wyjmij ciasto z blaszki i studź na kratce.

SMACZNEGO!





źródło: przepis własny

1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)