Te placuszki z wyglądu nie przypominają moich "maminych", bo ona tarła ziemniaki na drobnej tarce, a ja robię to na jarzynowej. Nie przepadam za tarciem na tarce, a na jarzynówce robi się to po prostu szybciej ;)
Placki Ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 1 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce jarzynowej, a następnie dobrze odciśnij wodę.
Dodaj startą na drobnych oczkach cebulę, jajka, a potem mąkę. Dopraw solą i pieprzem.
Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Zdejmuj z patelni i układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Ale narobiłaś mi apetytu na te placki! Nie robię ich właśnie dlatego, że trzeba trzeć, ale oczka to dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki;p
OdpowiedzUsuńA ja obrane ziemniaki przepuszczam przez elektryczną maszynke do mielenia mięsa. Podpowiedziała mi to pani pracująca w przedszkolnej kuchni. Szybko i sprawnie.
OdpowiedzUsuńMój brat też trze ziemniaki w malakserze, ale moja mama uważa, że takie placki są mniej smaczne i woli trzeć ręcznie ;)
UsuńNa Twoim blogu pierwszy raz zobaczyłam, że można ziemniaki trzeć na tarce jarzynowej na placuszki, a nie tak jak robiłam do tej pory na purre. Moje pościerane paluszki już nie cierpią,a placki pojawiają się na stole w mega szybkim tempie :) (tak samo szybko znikają:P)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że dzięki temu przepisowi, Twoje życie również stało się prostsze ;))
UsuńPozdrawiam serdecznie!
Ja polecam placki ziemniaczane ze śmietanka 18% po prostu delicje mam 14 lat i moge ich jesc bardzo duzo polecam i życzę wszystkim smacznego!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJeśli w tym wieku sama pieczesz placki ziemniaczane, to brawo dla Ciebie ;)
UsuńPozdrawiam!