środa, 27 marca 2013

Jajka z Galaretki na Wielkanoc

Na Święta Wielkanocne używamy dużo jajek - czemu więc nie wykorzystać skorupek i nie nadać innego kształtu tradycyjnej galarecie - takiego bardziej Wielkanocnego?



Jajka z Galaretki na Wielkanoc

Składniki:

  • galareta (np z tego przepisu)
  • jajka (będą potrzebne tylko skorupki)
  • kawałek czerwonej papryki
  • groszek
  • kukurydza
  • marchewka


Jajka sparz i osusz. W szerszej części jajka wyłup otwór i wylej przez niego zawartość. Skorupkę dobrze wypłucz w środku, wyparz i zostaw do wysuszenia.

Do środka skorupki włóż mięso, groszek, kukurydzę, paprykę i marchewkę pokrojoną w kostkę. Zalej wywarem (wymieszanym z żelatyną) i odstaw do wystudzenia, a następnie schowaj do lodówki, żeby stężało. Gotowe galaretki ostrożnie obierz ze skorupki.

SMACZNEGO!







źródło: przepis własny

7 komentarzy:

  1. świetny pomysł - wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no, niesamowicie pomysłowe! zachwycą wszystkich domowników w to wyjątkowe śniadanie :]

    OdpowiedzUsuń
  3. swietne! Musze je zrobic na sniadanie

    OdpowiedzUsuń
  4. No czegoś takiego to jeszcze nie widzialam ,gratuluję pomysłu i serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa forma podania galaretki drobiowej. Z pewnością go wykorzystam na te Święta.
    Zdrowych i spokojnych świąt !!!
    Barbara

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się przepis i masz coś do powiedzenia, to zapraszam do napisania komentarza ;) Każdy z nich to dla mnie ogromna mobilizacja do dodania kolejnego przepisu.
Będzie mi bardzo miło, jeśli podasz swoje imię lub nick i nie pozostaniesz dla mnie tylko "Anonimem".
Proszę jedynie o nie umieszczanie linków (do stron, blogów, konkursów, reklam etc.)