W moim domu rodzinnym nigdy nie zasmakowałam mazurka, bo nie było u nas takiej tradycji. W domu męża także. Jednak w naszym wspólnym domu tradycja na pewno przetrwa.
Mazurek Kajmakowy
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła (wyjętego z lodówki 5 minut wcześniej)
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 łyżki konfitury z moreli
- 200 g kajmaku
Dodatki:
- orzechy (laskowe, migdały, macadamia)
- suszona żurawina
- czekoladowe jajeczka
W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w kostkę masło i jajko. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Zawiń w folię i schowaj do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadrat i przełóż do blaszki (o wymiarach ok 20 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wylep blaszkę tworząc 1-2 centymetrowe boki. Wstaw do lodówki na 15 minut. Piecz w 190°C przez około 20 minut lub do czasu, aż ciasto się zbrązowi (mi zajęło to około 30 minut). Wyjmij z blaszki i studź na kratce.
Puszkę z kajmakiem wstaw do gorącej wody, żeby masa stała się rzadsza. W tym czasie ciasto posmaruj konfiturą.
Następnie posmaruj kajmakiem i ozdób wedle uznania orzechami, suszonymi owocami i jajeczkami czekoladowymi.
SMACZNEGO!
źródło: Mazurek kajmakowy
Piękny ten mazurek ;)
OdpowiedzUsuńRZECZYWIŚCIE WYDAJE SIĘ DZIECINNIE PROSTE . NAPEWNO SPRÓBUJĘ :) DZIĘKUJĘ NIKOL .
OdpowiedzUsuń