Najbardziej w tym pasztecie smakował mi środek, bo łosoś wychodzi bardzo smaczny i soczysty. Mój mąż za to powiedział, że jemu bardziej smakuje warstwa jajeczna. Każdy znajdzie coś dla siebie ;)
Pasztet Jajeczny z Łososiem
Składniki:
- 15 ugotowanych na twardo jajek
- 4 surowe jajka
- 1 duży por
- 30 g natki pietruszki
- 30 g kopru
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka masła
- 200 g świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 300 g świeżego łososia (filet bez ości i skóry)
Sos:
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki majonezu
- spory pęczek szczypiorku; posiekany
- spory pęczek koperku; posiekany
- sól do smaku
Pora pokrój w półplasterki. Podduś go na maśle i przełóż do miseczki.
Na tej samej patelni podduś też szpinak z przeciśniętym czosnkiem. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Ważne, żeby szpinak nie pływał w wodzie - jeśli taka się pojawi, to poczekaj aż odparuje. Odstaw.
W dużej misce wymieszaj jajka pokrojone w małą kostkę, podduszony por, posiekany koperek i natkę pietruszki.
Wbij 4 surowe jajka. Dodaj bułkę tartą, śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
Keksówkę (10x25 cm) wyłóż papierem do pieczenie i posmaruj go olejem. Na dno wyłóż połowę masy jajecznej, a na środku ułóż połowę szpinaku.
Na szpinaku ułóż filet z łososia, oprósz solą i przykryj go pozostałym szpinakiem.
Na koniec wyłóż resztę masy jajecznej. Piecz w 190°C przez 70 minut. Studź w blaszce. Można podawać na zimno i na ciepło.
Wszystkie składniki na sos wymieszaj i podawaj razem z pasztetem.
SMACZNEGO!
super pomysł ;d
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa i apetyczna propozycja.
OdpowiedzUsuńMam zamiar robić ten pasztet na święta. Zdrowsza alternatywa i taka wiosenna ;) A widziałam ten przepis autorsko u Kasi w bloga Gotuję bo lubi.
OdpowiedzUsuńNa końcu wpisu podane jest źródło, bo ja właśnie z tego przepisu korzystałam ;)
UsuńPozdrawiam serdecznie!